2024. április 16. - Csongor

Levágatott, szőkére festett haj

A Magyar Gárda tevékenysége elleni tiltakozásul úgynevezett "Tükröt Tartási Mozgalmat" indítottak értelmiségiek a napokban; a kezdeményezéshez csatlakozott több száz művész, közéleti személyiség levágatta és szőkére festette haját, hogy így utasítsa el az
2008. július 20. vasárnap 17:37 - Hírextra

A mozgalomban írók, költők, képzőművészek, tanárok, filmrendezők, közszereplők, leszbikusok és heteroszexuálisok, romák és nem romák vesznek részt, azok, akiket rettegéssel tölt el mindenféle erőszak - mondta el Szécsi Magda író, festő- és grafikusművész, a kezdeményezés elindítója vasárnap az MTI-nek.

Azért indították el mozgalmukat, mert véleményük szerint Magyarországon egyre erősödik, és egyre nagyobb teret kap a szélsőjobboldal: a Magyar Gárda cigányellenes felvonulásai, fizikai támadásai, valamint a Meleg Méltóság Menetének megtámadása már a náci nézeteket idézik - tette hozzá.

A Ferenczy Noémi-díjjal kitüntetett képzőművész, aki íróként 15 könyvet jelentetett meg, hozzátette: az Irodalmi Centrifuga nevű közösségi oldalon azt követően hirdette meg a már korábban megfogalmazott tervét, hogy szélsőségesek Molotov-koktéllal, kövekkel, tojásokkal támadták meg a melegfelvonulás résztvevőit. A mozgalomhoz több száz nő és férfi csatlakozott az ország különböző pontjrairól, de még külföldről is - jelezte, hozzátéve: többségük kopaszra vagy néhány centiméteresre vágatta le, és szőkére festette haját, hogy így demonstrálják: a látszat alapján senki nem döntheti el, ki számít felsőbbrendűnek.

Közlése szerint néma tiltakozásuk fő célja, hogy megszűnjön a Magyar Gárda, mert ez a szervezet a szélsőjobboldali nézetek hivatalos megtestesítője. Véleménye szerint a gárdisták tatárszentgyörgyi, pátkai, faddi, kerepesi és galgagyörki fellépéséből, valamint a melegfelvonulás megtámadásából "csak a vak nem látja", hogy a szélsőjobb aktivistái végcéljukat tekintve a cigányok és a melegek fizikai megsemmisítésére törekednek.

A Jobbik által életre hívott, és a Fővárosi Bíróságon feloszlatási per alatt álló szervezetről szólva úgy fogalmazott: a Magyar Gárdának szerinte kisebbrendűségi érzései vannak, és ez azért veszélyes, mert ez minden korban és időben könnyen átcsapott ellenségeskedésbe, gyűlölködésbe és irigységbe.

"Ma sem történik más. Ne várjuk ki az új Auschwitz felépítését. Az elégetett emberi testek füstje amúgy is káros lenne a környezetre, úgyhogy várjuk a zöldek és Sólyom László csatlakozását is a mozgalomhoz" - fűzte hozzá.

Szécsi Magda azzal kapcsolatban, hogy a gárdisták az ország különböző településein cigányellenes felvonulásokat, toborzásokat tartanak, és az interneten, a magyar sajtó egy részében is egyre erőteljesebbé válik a cigányellenesség, a romák bűnbakként való kikiáltása, kijelentette: "magyar állampolgárként nem foszthatják meg a romákat egyenjogúságuktól csak azért, mert egymillió cigányból ötezer cigány férfi képtelen betartani a törvényeket, ugyanis ők sem ítélnek el kilencmillió magyart azért, mert közülük egymillió cigányokat ver, gyilkol, megaláz, félelemben és nyomorban tart".
Szécsi Magda az MTI-nek arra a kérdésére, hogy kik csatlakoztak a mozgalomhoz, nem kívánt válaszolni: mint mondta, mozgalmuk békés, ezért ők nem elsősorban a résztvevők neveivel, hanem a jelenlétük erejével akarnak kitűnni. A helyzet megoldását pedig a rendőrségtől és a bíróságtól várják - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. július 21. 12:10
én tudom miről írsz. csak mi még azoknál is primitívebb "kanibálokkal" (cigányokkal) voltunk körbelakva 13 éven át, egyre jobban! és igazad van. ezért kell valami - olyan, mint a Magyar Gárda!
Szebb jövőt!
elbandos
2008. július 20. 19:45
Van a tiltakozok között akinek konkrétan van cigány ,bocsánat roma szomszédja és naponta élvezi közelségüket? Ki kéne próbálniuk!!!
A rendörség nem segít a dolgon! Félnek vagy le vannak fizetve!
Nálunk a romák mercikkel audikkal rodeoznak ittasan , saját bevallásuk szerint is jogsi nélkül! Évek ota ám! Csak pont a rendőrség nem tudja?!
Szerintem kell valami már! Ha ez a GÁRDA , akkor az!

Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását