2024. április 29. - Péter

Éber rendőrök a Dunán

Fokozott ellenőrzést kezdett a rendőrség szombaton a Dunán, az akció a jövő hét végéig tart - közölte Tóth Zoltán, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. július 19. szombat 15:03 - Hírextra

Az alezredes elmondta, hogy az ellenőrzés a lopott hajók felderítésére, a csónakok biztonsági felszerelésének ellenőrzésére és az ittas vezetők kiszűrésére irányul.
Az egyhetes akciót az európai vízirendészeti szervezet, az AQUAPOL mind a tizenegy tagországában megtartják - tette hozzá Tóth Zoltán.

Az alezredes elmondta, hogy az ellenőrzés lopott hajók felderítésére, a csónakok biztonsági felszerelésének vizsgálatára és az ittas vezetők kiszűrésére irányul. Szombaton este tíz óráig 17 vízi járművet és 10 autót vetnek be. Ez utóbbiak magyarázata: a lopott vízi járműveket - közöttük kisgéphajókat, motorcsónakokat - nem csak a vízen, hanem autópályákon is keresik, mert a közelmúltban olyan információkat kaptak, hogy a Franciaországban, Hollandiában,

Belgiumban ellopott hajókat Magyarországon keresztül akarják a célországokba szállítani.
Tóth Zoltán szólt arról, hogy a vízirendészeti ellenőrzés a Duna 417 - mellékágakkal együtt 700 - hajózható folyamkilométerét érinti. Elsősorban a csónakok biztonsági felszereléseit, az előírások betartását "szemlézik" a rendőrök: van-e mentőmellény és azt viselik-e. Sok baleset történik ugyanis amiatt, hogy a vízi járművekben egyáltalán nincs mentőmellény, vagy ha van, azt nem veszik fel az utasok, noha kötelező viselniük a 16 éven aluliaknak és azoknak, akik nem tudnak úszni.


Cél az is, hogy kiszűrjük az ittas vezetőket, ugyanolyan zéró toleranciát fogunk alkalmazni a Dunán, mint a közutakon - fűzte hozzá Tóth Zoltán.


Az egyhetes akciót az európai vízirendészeti szervezet mind a tizenegy tagországában megtartják.
Magyarország 2005-ben csatlakozott az öt éve alakult AQUAPOL-hoz, amely a Duna és a Rajna, illetve több ország tengeri vízirendészetét fogja össze.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását