2024. április 29. - Péter

Zaklatják a fiatalokat a munkahelyen

Minden harmadik dolgozó tinédzser elmondhatná, hogy munkahelyén az erőszak valamilyen formája érte - figyelmeztettek egy amerikai szaklapban közzétett tanulmány szerzői. Az észak-karolinai egyetem kutatói egy massachusettsi középiskola 1171 diákját faggat
2008. július 18. péntek 13:50 - Hírextra
A válaszadók 45 százaléka lány volt, 51 százalékuk nem spanyolajkú fehér, 38 százalékuk ázsiai, a többiek latinok, feketék vagy más etnikumhoz tartozók. A kikérdezettek átlagban kevesebb mint két éve dolgoztak.

A kép teljességéhez hozzátartozik, hogy Amerikában a kamaszok többsége a kiskereskedelemben talál munkát, így állandó kapcsolatban vannak a vásárlókkal és pénz is megfordul a kezükben - ez a két tényező egyébként is a bűncselekmények gyakori kiváltó oka.

Az American Journal of Industrial Medicine című folyóirat júliusi számában megjelent értekezés megállapította, hogy a diákok 10 százalékát fizikailag bántalmazták munka közben, további tíz százalékukat szexuálisan molesztálták, 25 százalékuk pedig szóbeli fenyegetésről számolt be.
A gyerekek által jelentett fizikai erőszak 31 százalékát, a szexuális zaklatások több mint harmadát, a szóbeli fenyegetés több mint felét a vásárlók követték el.

A kollégák voltak a felelősek a fizikai erőszak 29 százalékáért, a szóbeli inzultálás 30 százalékáért és a szexuális zaklatás 45 százalékáért.

A tanulmány szerzői különösen felháborítónak találták, hogy a gyerekek alkalmazásáért felelős vezetők 18, 27 és 32 százalékban vették ki részüket a fizikai bántalmazásból, fenyegetőzésből és szexuális molesztálásból.

A kutatást vezető Kimberly J. Rauscher szerint egyrészt fontos lenne tudatosítani a munkavállaló kamaszokban és szüleikben, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk, másrészt tarthatatlan, hogy alig vannak adatok a 14-17 éves gyerekeket a munkahelyükön ért inzultusokról és azok elkövetőiről.

A szerző felvetette, hogy a tanulmány eredményét szükséges lenne országos reprezentatív felméréssel igazolni, ezen túl azt is vizsgálni kellene, hogy milyen további rizikófaktorok fordulhatnak elő kifejezetten ebben a fiatal korosztályban, és vajon milyen nyomokat hagynak bennük ezek az inzultusok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását