2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Egyszerűbben jöhetnek be az idegenbe szakadt hazánkfiai

Könnyebb lesz a Szerbiában és Ukrajnában élő magyarok beutazása az anyaországba augusztus 1-jétől - jelentette be Horváthné Fekszi Márta külügyi államtitkár pénteken a kormányszóvivői tájékoztatón.
2008. július 18. péntek 16:00 - Hírextra
Augusztustól a határon túli magyar szervezetek arra jogosult vezetői igazolhatják a Magyarországra utazás anyagi feltételeinek meglétét, ezt a magyar hatóságok elfogadják a vízumadásnál - mondta az államtitkár.

Hozzátette: a magyarigazolvány megléte szintén megkönnyíti a vízumkötelezett Ukrajnában és Szerbiában élő magyarok beutazását az anyaországba.

Magyarország schengeni csatlakozásával szigorodtak a magyarországi beutazás feltételei, nehezebbé vált a Szerbiában és Ukrajnában élő magyarok vízumhoz jutása. A határon túli magyarok és az anyaország kapcsolattartásának segítésére a vízumeljárásban eddig is maximálisan alkalmazták az Európai Unió és a két szomszédos ország közötti vízumkönnyítési egyezmény adta lehetőségeket - mondta el az államtitkár, hozzátéve, hogy Ukrajnával a közösségi joggal összhangban álló kishatárforgalmi egyezményt kötöttek, illetve 2007 végén bevezették a nemzeti vízumot. Akinek nemzeti vízuma van, a teljes schengeni térségben hat hónapon belül maximum 90 napig tartózkodhat.

A vízumeljárás során a magyarigazolvánnyal, vagy magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezők ezen dokumentumait a konzulátusok el fogják fogadni a beutazási célt tanúsító igazolásként.
A határon túli legitim és bejegyzett magyar szervezetek által kiadott, a magyarországi tartózkodás anyagi fedezetét igazoló dokumentumok egy évig lesznek érvényesek, de nem jelentenek automatikus jogosultságot a vízumra, azt továbbra is egyedi elbírálással adják ki - mondta el Horváthné Fekszi Márta.

Az államtitkár hangsúlyozta: a tervezett könnyítések nincsenek ellentétben Magyarország schengeni kötelezettségeivel, viszont lehetővé teszik, hogy a határon túli, vízumkötelezett magyarok egyszerűbben utazhassanak be az anyaországba.

A pontos tartalmi és technikai feltételekről a konzuli szolgálat vezetője a közeli napokban folytat megbeszélést Szabadkán és Ungváron az érintett magyar szervezetek vezetőivel - közölte a Külügyminisztérium államtitkára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását