2024. március 29. - Auguszta

Az Észak-Alföldön még nem él a "monoki modell"

Az észak-alföldi megyék hat településén alkottak rendeletet az önkormányzatok a segélyezésnek a munkához kapcsolásáról, de még nem léptették életbe a jogszabályokat, vagyis a régióban "még nem él a monoki modell" - közölte Kerekes Edit, a regionális közig
2008. július 17. csütörtök 16:10 - Hírextra
Tájékoztatása szerint Hajdú-Biharban Bocskaikert, Egyek, Hajdúsámson és Tiszacsege képviselő-testülete, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Kétpó és Zagyvarékas önkormányzata alkotott ilyen jellegű rendeletet, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyetlen településen sem született a segélyezés és a munka összekapcsolásáról jogszabály.

Az önkormányzatok kivárnak, a rendeleteket csak később léptetik életbe - fűzte hozzá.
A hivatalvezető elmondta azt is, hogy valamennyi település vezetőjével egyeztettek, segíteni szeretnének ugyanis abban, hogy minden közfoglalkoztatási lehetőséget használjanak ki az önkormányzatok.

Kerekes Edit szakmai megítélése szerint ugyanakkor a segély nem kötődik a munkához, a két dolgot nem szabad összekeverni, miközben törekedni kell arra: minél kisebb legyen a segélyezettek száma, s minél többen juthassanak munkához, munkajövedelemhez.

A hivatalvezető szerint a jelenlegi segélyezettek kétharmada vonható be valamilyen formában a munkába, egyharmadukat pedig továbbra is segélyezni kell.

Kerekes Edit sajtótájékoztatóján a hivatal ellenőrzési tevékenység kapcsán elmondta: tavaly csaknem kétezer törvényességi észrevételt tettek, ebből mintegy 600 kapcsolódott a 2006-ban megalakult önkormányzatok szervezeti és működési szabályzatához.

Jelenleg két beadványuk van az Alkotmánybíróságnál, mindkettő a debreceni önkormányzat egy-egy rendeletével kapcsolatos. Az egyikben azt kifogásolják, hogy a helyhatóság a szükséges előzetes egyeztetések nélkül módosította rendezési tervét, míg a másikban azt, hogy külön adókedvezményeket adtak a magasabb hozzáadott értéket előállító cégek beruházásaihoz - mondta az Észak-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását