2024. április 29. - Péter

Nem nő az ukrán olimpikonok jutalma

Az összeget tekintve a négy évvel ezelőttivel megegyező állami pénzjutalomra számíthatnak a pekingi olimpián érmet szerző ukrán sportolók.
2008. július 17. csütörtök 16:13 - Hírextra
Annak ellenére, hogy az utóbbi évek ukrajnai inflációja jelentős mértékben csökkentette az olimpiai érmeseknek járó pénzjutalom értékét, annak összege nem fog változni az idei nyári játékok esetében. A pekingi olimpián aranyérmet szerző ukrán sportolóknak továbbra is 100 ezer dollárnak megfelelő jutalomösszeggel kell beérniük, míg az ezüstérmesek 70 ezer, a bronzzal hazatérők pedig 50 ezer dollár prémiumot kapnak - írta csütörtökön a Gyelo című ukrán gazdasági napilap.

Az újság által idézett Volodimir Brinzak, az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság helyettes elnöke szerint az érmeseknek járó jutalmak összegét a 2004-es athéni olimpia előtt tudatosan úgy állapították meg, hogy legyen bennük "tartalék". Az olimpiai érmek után fizetendő prémium összegét igen bonyolult eljárással, csak az állami vezetés engedélyével lehetne növelni - tette hozzá. Amint azt kifejtette, legutóbb a győztes ukrán olimpikonok tiszteletdíját magasnak tartották más országok sportolóival összehasonlítva, míg a jelenlegi vélekedések szerint annak mértéke teljesen megfelel a mostani viszonyoknak.

A négy évvel ezelőtti athéni nyári olimpiai játékokon az ukrán sportolók kilenc arany-, öt ezüst- és kilenc bronzérmet szereztek, az ukrán államtól ezért a teljesítményért összesen 1,7 millió amerikai dollárnak megfelelő pénzjutalmat kaptak. Kijevben most az akkorinál jóval szerényebb teljesítményt várnak az ukrán sportolóktól. Jurij Pavlenko családügyi, ifjúsági és sportminiszter véleménye szerint a pekingi olimpián Ukrajna jó, ha 13-15 érmet szerez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását