2024. április 26. - Ervin

Vizsgálatot sürget az SZDSZ

Az SZDSZ az Afganisztánban szolgáló magyar katonák biztonsága szempontjából is alapvető fontosságúnak tartja a tragédia körülményeinek pontos és lehetőleg minél gyorsabb kivizsgálását, a párt őszinte részvétét fejezi ki az elesett katona családjának és ho
2008. július 13. vasárnap 12:22 - Hírextra
Afganisztánban életét vesztette szombaton egy magyar tűzszerész, amikor - feladatvégrehajtáshoz kivonulva -, egy robbanószerkezetet próbált felderíteni egy helyi rendőrrel a Kunduzba vezető úton, s eddig tisztázatlan körülmények között robbanás történt.

"Az SZDSZ az Afganisztánban szolgáló katonáink biztonsága szempontjából is alapvető fontosságúnak tartja a tragédia körülményeinek pontos és lehetőleg minél gyorsabb kivizsgálását, hogy egyértelműen tisztázódjon, a legveszélyesebb küldetéseket vállaló magyar katonák felkészítésük és feladatuk ellátása során minden lehetséges támogatást megkapnak-e - olvasható a párt közleményében.

A közlemény szerint a Szabad Demokraták Szövetségét mélyen megrázta a hír, hogy az egy hónappal ezelőtti tragédia megismétlődött Afganisztánban, és újabb magyar katona vesztette életét szolgálata teljesítése közben. Az SZDSZ őszinte részvétét fejezi ki az elesett katona családjának és hozzátartozóinak - zárul a dokumentum.

A szombaton elhunyt katona, a 32 éves Nemes Krisztián az afganisztáni misszió második halálos áldozata. Egy hónappal ezelőtt, június 10-én a 30 éves Kovács Gyula főtörzsőrmester egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben halt meg, miután a Baghlan tartományban szolgáló Magyar Honvédségi Tartományi Újjáépítési Csoport tűzszerész egysége egy közúton talált robbanószerkezethez vonult ki, hogy a hatóságok kérésére hatástalanítsa.

A tűzszerész részleg élén Nemes Krisztián váltotta a júniusban elhunyt Kovács Gyula főtörzsőrmestert.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter szombaton utasította Havril András vezérezredest, a Honvéd Vezérkar főnökét, hogy különleges vizsgálóbizottságot hozzon létre.

A vezérkari főnök a vizsgálat vezetésével Benkő Tibor vezérőrnagyot, a magyar Honvédég Összhaderőnemi Parancsnoksága parancsnok-helyettesét bízta meg, akinek minkét esetről részletes jelentést kell tennie. A minisztérium tájékoztatása szerint a bizottság haladéktalanul, az első légi híddal Afganisztánba utazik
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását