2024. április 29. - Péter

Nincs új a naptej alatt

Egy amerikai kutatóintézet alapjaiban kérdőjelezte meg a fényvédő krémekkel kapcsolatos közhiedelmeket, miszerint annál jobb, minél nagyobb a faktorszámuk és minél vastagabban viszik fel a bőrre.
2008. július 12. szombat 07:16 - Hírextra
A washingtoni székhelyű Environmental Working Group (EWG) munkatársai közel ezer napozókrémet vizsgáltak meg, és azt tapasztalták, hogy 80 százalékuk nem nyújt megfelelő védelmet a nap káros hatásai ellen, vagy az egészségre káros vegyületeket tartalmaz.

A cégvezetőket rendszeresen feldühítő szervezet tanulmányát számos bőrgyógyász is bírálja szerintük túlzó megállapításai miatt, az eredmények mindenesetre felhívják a figyelmet néhány régóta ismert kockázati tényezőre.

Először is, a naptejek nem kínálnak teljes körű védelmet a napsugarakkal szemben, és szinte semmivel nem járulnak hozzá a bőrrák legveszélyesebb formájának megelőzéséhez. Sőt, akik teljesen megbíznak bennük, és ruháikat elhajítva órákig hevernek a napon, még nagyobb veszélyben vannak.

Az ellen nem véd

A legtöbb fényvédő krém csak az UVB sugárzással szemben nyújt védelmet. Az UVB felelős a leégésért, valamint a bőrrák leggyakrabban előforduló formáiért, amelyek azonban szerencsére viszonylag ritkán halálosak.

Az UVA sugarak mélyebben hatolnak be a bőrbe, és nemcsak ráncosodást okoznak, hanem a legújabb kutatások szerint súlyosbítják az UVB sugarak rákkeltő hatását, valamint önmagukban is bőrrákot okoznak.

A napozókrémek faktorszáma kizárólag az UVB sugarak elleni hatást mutatják, a leégés elleni védelem mértékére alapozva. Ha valaki naptej nélkül 15 perc alatt leég, akkor például egy 15-ös faktorszámú készítménnyel elvileg 15-ször tovább maradhat a napon leégés nélkül.

Az EWG jelentése további figyelmeztetést is tartalmaz a fényvédő krémekkel szemben. Minden készítmény tartalmaz olyan összetevőket, amelyek lebomlanak a napfényben, így fejtik ki ugyanis hatásukat. Éppen ezért a tanulmány nevetségesnek minősíti az egész napos vagy akár több órán keresztül tartó védelmet ígérő szlogeneket, mivel a legtöbb krém már negyed órával a felvitele után elkezd veszíteni hatásából. Ráadásul ennek vizsgálatakor az izzadás vagy a dörzsölés hatását nem is vették figyelembe.

Mindemellett azt is érdemes számba venni, hogy az emberek többsége nem használja az ajánlott mennyiséget, mégis teljesen biztonságban érzi magát. A teljes UV-védelem mindazonáltal már elérhető, és évezredek óta alkalmazzák is: ruházkodásnak hívják, bár ez nyilván elfogadhatatlan alternatíva a keményvonalas napimádók számára.

Többet árt?

Ha ez még nem lenne elég, a jelentés többféle egészségre káros anyagot is talált a naptejekben. Az egyik fővádlott az UVA ellen csatasorba állított oxibenzon, amely napfény hatására elősegítheti az örökítőanyag károsodását.

A hasonló rákkeltő vegyületek jelenléte miatt egyesek úgy vélik, hogy a fényvédő krémek valójában több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hoznak. Néhány kismintás kutatás szerint a naptejek rendszeres használói között gyakrabban fordul elő a bőrrák legveszélyesebb formája, igaz, ez még nem jelent ok-okozati kapcsolatot.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását