2024. március 29. - Auguszta

Elhunyt a bypass műtétek úttörője

Kilencvenkilenc évesen elhunyt Michael DeBakey, a szívkoszorú áthidaló műtétek (bypass) úttörője
2008. július 12. szombat 21:42 - Hírextra

Kilencvenkilenc éves korában pénteken az egyesült államokbeli Houstonban meghalt a szívkoszorú áthidaló műtétek (bypass) úttörője, Michael DeBakey. Ő volt az, aki megváltoztatta a szívműtétek technikáját, és az elsők között végzett ilyen operációkat. Sebészek generációját képezte a Baylor Orvosegyetemen, ő maga több ezer pácienst műtött. 1996-ban Moszkvába hívták, hogy bypass műtétet hajtson végre Borisz Jelcin akkori orosz elnökön.

DeBakey 2006-ban másféle módon - betegként is - beírta magát az orvoslás történelmébe. Az akkor 98 éves orvos volt a legöregebb túlélője a saját maga által eltervezett műtétnek, bizonyítva, hogy egy egészséges ember még ebben a korban is kibírja a nagy beavatkozást. Fiatal orvostanhallgatóként 1932-ben DeBakey feltalálta a görgős szivattyút. Ez a berendezés a fő eleme lett a szív-tüdő gépeknek, megnyitva az utat a nyitott szívműtétek előtt. A különleges szivattyú a műtétek során átveszi a szív és a tüdő szerepét.

Ez csak a kezdete volt a hosszú pályafutása során bevezetett újításoknak, találmányoknak. A műtéti eljárások, amelyeket kidolgozott, akkoriban csodának számítottak a világ orvostársadalmában. Napjainkban ezek a módszerek már hétköznapi rutinná váltak a kórházakban. A bibliai kort megért DeBakey úttörője volt a szívátültetésre váró betegek számára fontos műszívek és a szívpumpák kifejlesztésének, és emellett közreműködött 70 további sebészeti eszköz megalkotásában.

Forrás: Delta
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását