2024. április 30. - Katalin, Kitti

Shakespeare-t lopott

A brit rendőrség őrizetbe vett egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze lehetett ahhoz a tíz évvel ezelőtti bűncselekményhez, amelynek során Shakespeare-művek XVII. századi első kiadását lopták el az angliai Durham Egyetem gyűjteményéből.
2008. július 11. péntek 21:24 - Hírextra
Az 1623-ban kiadott és a rendőrség által mintegy 15 millió font (4,33 milliárd forint) értékűre becsült dokumentum még egy 1998 decemberében elkövetett betörés során tűnt el az egyetem könyvtárából.
A tolvajok a középkori angol irodalomról szóló kiállítás üvegfedelű vitrinjeit feszítették fel, és a rendőrségnek azóta semmiféle információja nem volt az eltűnt dokumentumokról.

Az egyesült államok-beli brit nagykövetséget azonban a közelmúltban arról értesítették, hogy egy magát nemzetközi üzletembernek valló férfi egy washingtoni könyvtár munkatársait arra kérte: igazolják a valódiságát egy könyvnek, amelyet Kubában vásárolt.

A férfi a kötetet a szükséges vizsgálatok érdekében a könyvtárosok kérésére otthagyta, de az ellenőrzés során kiderült, hogy a könyv az egyetemről ellopott dokumentumok egyike, így azonnal értesítették a rendőrséget.

A brit rendőrség együttműködött az amerikai szövetségi nyomozóirodával (FBI), és a nemzetközi nyomozásnak köszönhetően csütörtökön Durham közelében elfogták az 51 éves férfit.

"A Shakespeare-kiadást egyelőre a washintoni könyvtárban őrzik az Egyesült Államokban" - mondta Andy Reddick, a durhami rendőrség nyomozást vezető főfelügyelője.

Az 1998-as rablás során nyoma veszett az Újtestamentum egy XIV. vagy XV. századi angol nyelvű kéziratos fordításának, valamint Geoffrey Chaucer költő azonos korból származó verstöredékének is.
A rendőrség szerint a dokumentumokat lehetetlen legális úton értékesíteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását