2024. április 29. - Péter

Korszerűsítik a büntetés-végrehajtást

Megkezdődött a büntetés-végrehajtás korszerűsítése, modernizációja - erről Kökényesi Antal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka beszélt pénteken újságíróknak.
2008. július 11. péntek 15:18 - Hírextra
A szervezet április közepén kinevezett parancsnoka elmondta: "Felelősen, felkészülten" címmel egy munkaanyagot állítottak össze, amely a tervezett lépéseket tartalmazza.

Erre Draskovics Tibor is kérte kinevezésekor Kökényesi Antalt. Az igazságügyi miniszter azt kérte az országos parancsnoktól, hogy dolgozzanak ki olyan programot, amely kialakítja a büntetés-végrehajtás jövőképét. Az országos parancsnok elmondta, hogy a készülő programot már bemutatták a miniszternek és Juhász Gábor államtitkárnak.

Az elképzelések közül néhányat ismertetve az országos parancsnok újságírók előtt arról beszélt, hogy az emberekkel meg kell ismertetni a büntetés-végrehajtás rendszerét, az itt végzett munka társadalmi jelentőségét, mert ma arról csak keveset tudnak.

Kökényesi Antal azt mondta: a büntetés-végrehajtás legnagyobb kihívása, hogy az évente mintegy 15 ezer fogvatartott fele a szabadulása után visszakerül a rács mögé.

Hozzátette: a fogvatartottakat nehéz aktivizálni, jelenleg a 8.200 fős állomány küzd ezzel a feladattal. Mint mondta, túl kell lépni azon a szemléleten, hogy a fogvatartottak fejlődésében a bekerülési szintet kell megtartani.

Hozzáfűzte: jelenleg 800 fő általános iskolai, négyszáz középiskolai tanulmányokat folytat, közel 300-an vesznek részt szakképzésben; 33 börtönlelkész és több karitatív szervezet segíti ezt a munkát.

A fogvatartottak összetételéről szólva külön megemlítette, hogy nehéz feladat hárul a büntetés-végrehajtásra, mert egyre több a hosszabb időtartamú szabadságvesztésre, illetve az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek száma.

A büntetés-végrehajtási dolgozókat tekintve azt mondta: nincs sem vonzása, sem megtartó ereje a munkának, ezen változtatni kell. Példaként hozta fel, hogy a büntetés-végrehajtási dolgozók pótléka kevesebb a rendőrökénél. Hozzátette: a büntetés-végrehajtásban mintegy 400 fős a létszámhiány.

Az eszközökről szólva azt mondta: évente mintegy 1.000 mobiltelefont foglalnak le a fogvatartottaktól,ebből is látszik, hogy például ezek kiszűrésére milyen nagy szükség van a technikai fejlesztésre. Az országos parancsnok a gépjárműpark cseréjét is fontosnak nevezte, mert jelenleg a járműveknek több mint egyharmada 10 évnél öregebb.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását