2024. április 19. - Emma

Nem lesz rendkívüli ülés

Nem lesz rendkívüli parlamenti ülés - jelentette be a rendkívüli házbizottsági ülés után Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerdán a Parlamentben.
2008. július 9. szerda 15:10 - Hírextra
A házelnök elmondta, a közigazgatási hivatalokról szóló kormányrendelet ügyében az alkotmányügyi bizottságtól kér állásfoglalást, mivel a házbizottság nem tárgyal döntések tartalmáról.

A Fidesz azért kérte, hogy üljön össze a házbizottság rendkívüli ülése, mert a törvényalkotói hatáskör elvonását vélelmezték annak kapcsán, hogy a kormány olyan ügyben hozott rendeletet, amelyben korábban az Országgyűlés nem tudott dönteni.

Szili Katalin hozzátette: az MSZP ezzel összefüggésben azt kérte, hogy folytatódjanak az ötpárti tárgyalások a közigazgatási hivatalokról szóló kétharmados törvényről. A Házelnök kitért arra, a házbizottság ülésén az MSZP és az SZDSZ nem támogatta, hogy a Fidesz áfacsökkentési javaslatait rendkívüli parlamenti ülés keretében tárgyalja meg a Ház, az MDF pedig még nem alakította ki álláspontját ez ügyben.

Megjegyezte, a javaslat tartalmának sem volt többségi támogatottsága a testület ülésén, a Fidesz viszont csak akkor kezdeményezte volna a rendkívüli parlamenti ülés összehívását, ha azt minden frakció támogatja.

Az MDF nem zárkózik el a rendkívüli ülés összehívásától. A párt a Fidesz javaslatáról nem alakította ki még álláspontját, mivel azt a bizottsági ülésen kapták csak meg - közölte Hock Zoltán az MTI-vel.

A frakcióvezető-helyettes hozzátette: azt indokoltnak tartják, hogy a ház mielőbb tárgyaljon az adótörvények módosításáról.

A Fidesz a Házbizottság ülésén a megegyezés lehetőségét kívánta tudakolni a többi frakciótól, hiszen abban az esetben, ha csak a Fidesz-KDNP kérné a rendkívüli ülés összehívását, akkor a beterjesztett tervezek megvitatására nem sok esély lenne - közölte reagálásában a bizottsági ülést követően Navracsics Tibor.

A frakcióvezető hozzátette: a kitűzött cél érdekében a Házszabálytól való eltérés támogatása is fontos lett volna.

Emlékeztetett: a Fidesz a közelmúltban javaslatcsomagot nyújtott be az Országgyűlésnek, amely az üzemanyag, elsősorban a benzin jövedéki adójának csökkentését, az alapvető élelmiszerek, valamint a távfűtés áfatartalmának mérséklését tartalmazta.

Mivel a Házbizottság ülésén az MSZP és az SZDSZ nem támogatta ezt a javaslatot, így "kénytelenek vagyunk a pártpolitika mezején tovább gyalogolni" - fogalmazott Navracsics Tibor.
Hangsúlyozta: ha nem rendkívüli ülésen, akkor az őszi ülésszakon tárgyalják meg ezt a javaslatot, s így tolódik az élelmiszer árak emelkedésének mérséklése.

A közigazgatási hivatalokra vonatkozó Házbizottsági döntés kapcsán Répássy Róbert emlékeztetett: az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a közigazgatási hivatalokra vonatkozó olyan rendelkezéseket, amelyeket a kormány feles törvényben hozott meg, holott ez kétharmados törvény volt. Az Ab június 30-ai hatállyal megsemmisítette azt a kormányrendeletet is, amely regionális közigazgatási hivatalokat hozott létre, ám a kormány új kormányrendeletben továbbra is fenntartja a közigazgatási hivatalokat.

A Fidesz frakcióigazgatója közölte: bár a kormány képviselője szerint alkotmányos ez a szabályozás, a többi frakció úgy véli, hogy mindez alkotmányosan aggályos. Ugyanakkor pozitív fejleménynek nevezte az ellenzéki politikus, hogy ezt a kérdést megvizsgálja az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága.

"Meggyőződésem, hogy a kormány tudatos alkotmánysértést követett el, hiszen pontosan tudják, hogy rendeletük alkotmányellenes" - fogalmazott Répássy Róbert.

Navracsics Tibor kérdésre válaszolva közölte: részt vesznek az e témában folytatódó ötpárti egyeztetéseken.

Mesterházy Attila úgy vélte, az Országgyűlés elmulasztott egy lehetőséget akkor, amikor kétharmados törvényben rendezhették volna a közigazgatási hivatalok helyzetét. Ezt követően a kormány kénytelen volt más megoldást találni, s így született meg az a kormányrendelet, ami most hatályban van.

Az MSZP frakcióvezető helyettese közölte: megítélésük szerint ez a kormányrendelet biztosítja a jogbiztonságot a közigazgatási hivatalok és az önkormányzatok működése számára. Mint mondta: támogatták azt, hogy az alkotmányügyi bizottság vizsgálja meg ezt az ügyet.

Mesterházy Attila közölte: frakciója nevében kezdeményezte az e témában korábban zajlott ötpárti egyeztetések folytatását, hiszen a törvényi szabályozást tartanák a végleges, és megnyugtató megoldásnak. Hozzátette: azt kérték a Fidesz frakciótól, hogy írásos javaslattal segítsék az ötpárti egyeztetést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását