2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Balatoni főpróba

Kikötés nélkül vitorlázik a Balatonon 23 napon át Légrádi Márk és Kézdi Réka a Természetesen az Egészségért Sportegyesület két tagja.
2008. július 9. szerda 18:00 - Hírextra
A fiatalok azért vállalkoztak erre a feladatra, hogy megtapasztalják, miként bírják a fizikai és pszichológiai megpróbáltatásokat, hiszen szeptemberben hasonlóképpen kikötés nélküli vitorlázásra indulnak, akkor azonban már a Föld körül.

A korábban háromfősre tervezett vállalkozás időközben kétfősre apadt. Katz Dávid családi okokra hivatkozva lépett vissza a részvételtől - tudatták a résztvevők szerdán.

Az elképzelés azért is különleges, mert Kézdi Réka mozgássérült, bár állítása szerint ez egyáltalán nem jelent akadályt, hiszen mindent meg tud csinálni a hajón.

A balatoni sportteljesítménynek - csakúgy, mint a megállás nélkül tervezett földkerülésnek - az a célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatos magatartás fontosságára és a mozgáskorlátozott emberek teljes értékű életlehetőségére.

A 23 napos vitorlázás célja továbbá az is, hogy a fiatalok lehetőség szerint minden olyan helyzetet előidézzenek, imitáljanak, amely a Föld megkerülésekor is előfordulhat.

A legnagyobb nehézséget talán nem is a fizikai erőpróbák jelentik majd, hanem a bezártság, amit a Balatonon a part közelsége még nehezebbé tesz majd - vallja Légrádi Márk és Kézdi Réka.

Mivel a fiatalok nem kötnek ki, mindent magukkal visznek, amire várhatóan szükségük lesz a közel egy hónap alatt. Így induláskor a hajóra kerül 23 napi élelem, a szükséges felszerelések, köztük biológiai WC, napelemek, konzerv és pillepalack-tömörítő is.

A "szituációs gyakorlatozás" ideje alatt folyamatosan figyelemmel kísérhető útjuk a www.foldkerules.hu weboldalon, ahol beszámolnak az aznapi történésekről az érdeklődők kérdéseire is válaszolnak. Ők szolgáltatják továbbá a következő 23 nap minden reggelén a balatoni szél- és időjárás-jelentést a Kossuth Rádióban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását