2024. május 17. - Paszkál

Szaúdi női sofőr halt meg Rijádban

Halálos autóbalesetet szenvedett egy húszéves szaúdi nő Rijádban, Szaúd-Arábia fővárosában - egy olyan ország központjában, ahol a törvény szigorúan tiltja, hogy a nők autót vezessenek.
2008. július 8. kedd 09:05 - Hírextra
Az Al-Hajat című napilap egy rendőrségi szóvivő beszámolója alapján adott hírt a szombaton történt balesetről, amely gyorshajtás miatt következett be: a kocsi, amelyet nem is vezethetett volna hölgysofőrje, felborult, vezetője meghalt.

Az iszlám vahhábita változatát követő királyság a vallási törvény, a saríja alapján tiltja egyebek között az autóvezetést a nők számára, akik csak teljesen lefátyolozva léphetnek az utcára, nem utazhatnak férjük vagy valamely férfi családtagjuk engedélye nélkül, nem térhetnek be egyedül egy étterembe.
Szeptember óta szaúdi nők és támogatóik két petícióban is kérték Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi uralkodótól az autóvezetési tilalom feloldását.

A vahhábita királyság hölgyeinek régi vágya ez: már 1990-ben vagy félszázan 15 autóban hajtottak ki a rijádi utcákra, de nem jutottak messzire: megállították járműveiket és bírságot szabtak ki rájuk, férfi gyámjaikat pedig írásban figyelmeztették.

A következő évben a szaúdi vallási hatóságok egyházi fatvát - iránymutatást - adtak ki, amely tiltja a nők számára a gépkocsivezetést.

Ennek ellenére az utóbbi években mind több szaúdi nő ült autóba, hogy bevásároljon vagy dolgait intézze. Így nem a szombati volt az első halálos baleset, amelynek női vezető vált áldozatává a sivatagi országban: már 2005 májusában Rijádtól keletre életét vesztette a volánnál egy szaúdi nő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását