2024. április 18. - Andrea, Ilma

Olcsóbb lesz a megújuló energia is

Kiterjesztette azon termékek és szolgáltatások körét Az Európai Bizottság, amelyeknél a tagállamok kedvezményes, akár 5 százalékos áfa-kulcsot is alkalmazhatnak. Kovács László, az EU adó- és vámügyi biztosa azt mondta: ősztől már a megújuló energiaforráso
2008. július 8. kedd 07:33 - Hírextra
Az Európai Bizottság kiterjesztette azon termékek és szolgáltatások körét, amelyeknél a tagállamok csökkentett, akár 5 százalékos áfa-kulcsot is alkalmazhatnak. A javaslat vonatkozik a lakóingatlanokra, az éttermi és étkezési szolgáltatásokra, a gyógyászati termékekre vagy a hangoskönyvekre is.

A célunk az volt, hogy fokozatosan egységesebbé tegyük a kedvezményes áfa-kulcsok rendszerét, és így csökkenjenek a különbségek a régi és az új tagállamok lehetőségei között - mondta az InfoRádiónak az EU adó- és vámügyi biztosa.

Nagyobb rugalmasságot és választási lehetőséget szerettünk volna adni a tagállamoknak - tette hozzá Kovács László, aki jelezte: a csökkentett áfa-kulcs nem kötelező, hanem választható.

A tagállamok döntő többsége használja ezeket, de különböző területeken, abból a listából választva, ami jelenleg rendelkezésre áll - fejtette ki a biztos. Mostani javaslatunk arra irányul, hogy kerüljenek rá további szolgáltatások, és később majd bizonyos termékek is.

A kieső bevételek kigazdálkodása viszont a nemzeti kormányok feladata - nyilatkozta Kovács László. Ezért van az, hogy választhatnak a kormányok. Figyelembe vehetik a költségvetési megfontolásokat is az egyik oldalon, a másikon pedig a foglalkoztatáspolitikai érdekeket, a szociálpolitikai megfontolásokat például az élelmiszereknél és a gyógyszereknél, de a környezetvédelem szempontját is - mutatott rá a vám- és adóügyi biztos.

Ősszel beterjesztünk egy második csomagot, amiben az energiaellátás szempontjából fontos területek fognak szerepelni - ismertette Kovács László. - Elsősorban az energiatakarékos termékek berendezések területén szeretnénk előrelépést; itt a jövedéki adó a fontos tétel.

Az a tervünk, hogy az energiaadóztatási direktívát úgy módosítsuk, hogy a energiaadó alapjának csak egy része függjön az energiatartalomtól - mondta el továbbá Kovács László, aki közölte: így szeretnék előnyben részesíteni a megújuló energiaforrások használatát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását