2024. április 29. - Péter

A hogyan ismert, a mikor még nem

Elkészült az euróátállásról szóló nemzeti terv első változata - jelentette be Veres János pénzügyminiszter Simor András jegybankelnökkel közösen tartott tájékoztatóján. A tervezetet ősszel bocsátják társadalmi egyeztetésre. Eszerint legkorábban 2011-ben v
2008. július 8. kedd 07:36 - Hírextra
A kormány megtárgyalta és jóváhagyta a Nemzeti Eurokoordinációs Bizottság által készített Nemzeti Átállási Terv első változatát - jelentette be a pénzügyminiszter. Az átállási terv célja, hogy összefoglalja az euró bevezetésével kapcsolatos gyakorlati teendőket és a szükséges jogszabályi változtatásokat.

Magyarországnak jelenleg nincs euróbevezetési céldátuma. Ettől függetlenül - tette hozzá Veress János - meg lehet kezdeni a gyakorlati felkészülést. A pénzügyminisztérium számításai szerint két év elegendő lehet a felkészülésre.

Veress János elmondta: hazánk egy ütemben fogja bevezetni az eurót. A kötelező kettős árjelzés időszaka - amikor mind forintban, mind euróban feltüntetik az árakat - az euró bevezetése után hat hónapig tart. A forint pedig maximum egy hónapig marad a készpénzfizetési forgalomban.

A forint papírpénzeket húsz, az érméket pedig öt évig lehet majd euróra váltani a Magyar Nemzeti Bankban. Az eurós árakat pedig úgy kell majd meghatározni, hogy ne emeljék meg az inflációt.

Simor András, a jegybank elnöke a bejelentés kapcsán hangsúlyozta: az euró bevezetése nem csupán a kormány és a jegybank ügye, hanem az egész országé. Ebben kiemelkedő szerepe van a hatékony kommunikációnak. Hangsúlyt kell fektetni a lakosság, é ezen belül a hátrányos helyzetű csoportok tájékoztatására. A tervezetet ősszel bocsátják társadalmi egyeztetésre.

Veress János szerint Magyarország 2009-ben kezdeményezheti a csatlakozást az euró előszobájának nevezett ERM-2 rendszerhez. Ezután leghamarabb két év múlva, azaz 2011-ben vezethető be az euró.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását