2024. május 6. - Ivett, Frida

Marad a pénzügyi szigor

A forint erősödése időnként gyorsabb, mint amit a fundamentumok indokolnak - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke hétfőn Budapesten. Simor András kifejtette: az unió árszintjéhez való felzárkózás kétféleképpen mehet végbe, vagy az inflá
2008. július 8. kedd 07:30 - Hírextra
A forint erősödése időnként gyorsabb, mint amit a fundamentumok indokolnak - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke hétfőn Budapesten.

A forint felértékelődése az euróval szemben a trendeknek megfelelő, ugyanakkor az erőteljesen hullámzó mozgást az MNB tompítani szeretné, de "erre sok eszköz nem áll rendelkezésünkre" - jegyezte meg sajtótájékoztatóján az MNB elnöke.

A jegybanki alapkamat nem túl magas, az MNB monetáris tanácsa nem véletlenül tartja azt 8,5 százalékos szinten, figyelembe véve az inflációs kilátásokat - felelte újságírói kérdésre Simor András.

Amikor a monetáris tanács az elmúlt hónapban a kamat tartása mellett döntött, azt hangsúlyozta, hogy szigorú monetáris kondíciókat kíván fenntartani, s a monetáris kondíciók megfelelőek az inflációs cél eléréséhez - magyarázta a jegybank elnöke.

Kijelentette: az utóbbi időszak kedvező folyamatai nyomán a magyar gazdaság sebezhetősége csökkent, mérséklődött a külső finanszírozási igény és ez erősíti a magyar gazdaság iránti bizalmat.

Simor András arról is szólt, hogy a korábbi években Magyarország termelékenysége jóval fölötte volt az Európai Unió termelékenységi átlagának, az utóbbi időben a termelékenységi különbségek csökkentek, napjainkban már csak néhány százalék Magyarország előnye az unióhoz viszonyítva.

Simor András kifejtette: az unió árszintjéhez való felzárkózás kétféleképpen mehet végbe, vagy az infláció útján vagy a nominális árfolyammal való felzárkózás révén. A forint nominális felértékelődése természetes folyamat, de az utóbbi időszakban az ezt a folyamatot erősítő termelékenységi különbségek Magyarország és az unió átlaga között már csak néhány százalékra tehetők.
Forrás: InfóRádió/MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását