2024. április 25. - Márk

Megtalálták a kövérséget okozó gént

Francia és brit kutatók felfedezték azokat a génvariációkat, amelyek az elhízásért felelősek. Kiderült, hogy a PCSK1 gén bizonyos változatai okolhatók a túlsúlyért.
2008. július 8. kedd 07:57 - Hírextra
A kutatók felfedezték azt a génkombinációt, amely felelőssé tehető az elhízásért. A PCSK1 gén három változata hozható összefüggésbe a túlsúllyal. A kutatók összesen 13 ezer ember genomjait tekintették át, és hasonlították össze a normál súlyú emberek génváltozataival.

A felmérésből kiderült, hogy a gyermekkori elhízásért is ugyanez a három gén felelős. A kutatók rámutattak arra is, hogy a gének nagy szerepet játszanak a prokonvertin-1 enzim termelésében, amely befolyásolja az éhségérzetet, valamint az emésztést.

A francia és a brit kutatók arra is rámutattak, hogy az enzim a lakosság 25 százalékának szervezetében volt kritikus szinten. A fejlett országokban azonban ennél több embert veszélyeztet az elhízás, és az abból adódó betegségek, például a cukorbetegség.
Forrás: InfóRádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását