2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Horn megint beszólt Gyurcsánynak

Horn Gábor nem ért egyet a Gyurcsány Ferenc által a szombati melegfelvonulás után meghirdetett Magyar Chartával és a szeptemberi gyűléssel. Az SZDSZ ügyvivője kedd reggel a Magyar Televízióban arról is beszélt, hogy nincs szükség törvénymódosításra, csak
2008. július 8. kedd 10:35 - Hírextra
"Nem a törvényalkotással van a baj, a jogszabály-alkalmazáson kellene változtatni. Ehhez azonban egy biztonságos, kiszámítható helyzet kellene Magyarországon. Nem Magyar Chartát kellene hirdetnie a kormányfőnek" - mondta Horn Gábor.

Kiemelte: nem ért egyet azzal, hogy a miniszterelnök szeptember 6-ra gyűlést hirdetett a szombati események után. Ugyanis attól a pillanattól kezdve, hogy Gyurcsány Ferenc hirdette meg a gyűlést, egy MSZP-s rendezvénnyé válik az esemény. Ha komolyan gondolta volna ezt a miniszterelnök, akkor informálisan egyeztetne a pártokkal és a civilekkel - tette hozzá.

A politikus szerint "műveletlen, ócska, hétköznapi fasiszták" támadtak szombaton az emberekre. "Ordas eszmék" szabadulnak el, erre pedig nem megoldás, ha bármelyik politikai erő megpróbál a maga számára hasznot kovácsolni - hangsúlyozta.

A liberális képviselő hiányolta, hogy eddig sem a köztársasági elnök, sem az egyházi vezetők nem szólaltak meg a kérdésben.

A politikus hozzátette: olyan helyzetet kell teremteni, hogy Magyarországon az állam minden egyes intézménye biztonságosan tudja alkalmazni azon lehetőségeit, amelyekkel megakadályozhatóak a szombatihoz hasonló események. Azonban Magyarországon az államrend-szervezeteknek nincsen ma tekintélye - tette hozzá.

"Az államrend Magyarországon elbizonytalanodott. Alapvetően azt gondolom, hogy a politika okán van ez, mert a politika rángatja ezeket az állami intézményeket: rendőrség, ügyészség, bíróság" - hangsúlyozta Horn Gábor.

A képviselő szerint a politika részéről elvárások fogalmazódnak meg, és az állami intézményekben dolgozók ezeknek próbálnak megfelelni. Példaként említette, hogy a budapesti rendőrfőkapitány eredetileg nem engedélyezte a felvonulást, majd mégis megváltoztatta a véleményét.
"Nem a törvényeket kell módosítani, hanem hagyni kell azokat, akik alkalmazzák, hogy hagy alkalmazzák azokat, ahogyan kell" - tette hozzá.

Horn Gábor hozzátette: nem tudja megmondani, hogy szakszerűen végezte-e a rendőrség a munkáját a szombati felvonuláson. Laikusként az a véleménye, hogy nem lett volna szabad szembe engedni az ellentüntetést a melegfelvonulással - tette hozzá.

Horn Gábor szombati bántalmazásával kapcsolatban elmondta: miután megverték, egy motoros rendőrtől kért segítséget, aki felajánlotta, hogy mentőt hív, majd elhajtott. Egy-két perc múlva egy civil rendőrautóval érkezett két rendőr, akik segítséget nyújtottak. Az ügyben automatikusan megindította a nyomozást a rendőrség, de a támadók valószínűleg soha nem kerülnek majd elő - mondta a liberális politikus.

A szokásos évi melegfelvonulást szombaton tartották Budapesten. A parádén szélsőséges tüntetők támadtak a résztvevőkre és az őket biztosító rendőrökre. Az arcukat általában csuklyával, maszkkal takaró ellentüntetők Molotov-koktélokat, petárdákat, felszedett utcaköveket, üvegeket, tojásokat dobáltak.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap kezdeményezte, hogy a legfőbb közjogi méltóságok találkozzanak és értékeljék a történteket.

A kormányfő az intolerancia elleni "jogos nemzeti önvédelmet" is kezdeményezett, a Magyar Charta formájában, s gyűlést hirdetett szeptember 6-ára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását