2024. május 2. - Zsigmond

Fillérekért a spanyol hódítás előtti textíliák

Nagyszerű üzleteket köthettek mostanság a turisták a limai indián piacon, jobbakat, mint amilyeneket legszebb álmukban reméltek: szinte "fillérekért" juthattak ugyanis hozzá olyan textíliákhoz, amelyek még a spanyol hódítás előtt időkből valók.
2008. július 8. kedd 10:38 - Hírextra
A közelmúltban régészek bevonásával végeztek razziát a perui rendőrök a nagy szabadtéri piacon, és többszázéves, elsősorban a chancay kultúrából származó ruhákat találtak, amelyeket gondosan elrejtettek a tömeggyártásra szánt lámakardigánok és más hasonló perui kézműipari termékek között.

A textíliákat, amelyeket valószínűleg régészeti lelőhelyek fosztogatóitól szereztek a kereskedők és amely némelyike a 13. századból származott, díszdobozok tetejére illesztették, vagy pedig babákat varrtak belőlük. Ez utóbbiakat, mint a perui nemzeti kulturális intézet történelmi örökségvédelmi osztályának vezetője, Blanca Alva elmondta, 6,50 dollárért (kb. 960 forint) árusították. Arra nem tudott választ adni, hogy miért voltak ilyen olcsók, pedig véleménye szerint az árusok pontosan tudták, hogy mit adnak el. A régi szövetekkel díszített dobozok sem kerültek többe 50 dollárnál (kb. 7500 forint). A razziát végzők saját szemükkel láttak olyan árust, aki közeledtükre elrejtett egy régi textíliadarabokkal teli dobozt, hogy eltüntesse a bűnjeleket.

A perui törvények szerint a prehispán műkincsek elpusztítása, átalakítása, és eladása 3-8 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. Éppen ezért igyekeznek a hatóságok szétverni a "huaquerók", az illegális kereskedelmet folytató fosztogatók hálózatát. Legutóbb három rajtaütés során mintegy 620, régi textíliákból készült tárgyat foglaltak le, többek között a limai Jorge Chávez nemzetközi repülőtér vámmentes boltjában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását