2024. május 5. - Györgyi

Érdekesen alakuló 2010-es költségvetés

Érdekesen alakul a jövő évi költségvetés. Míg Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője azt mondta, a büdzsé egyik prioritása az oktatás lesz, Hiller István oktatási miniszter elismerte: jövőre kevesebb pénzre számíthat a terület.
2009. szeptember 1. kedd 07:59 - Nagy András
Mesterházy prioritásról, Hiller támogatáscsökkentésről beszél

Mesterházy a hétfői Népszabadságnak nyilatkozva arról beszélt, a költségvetés fegyelmezett és takarékos lesz. A sarokszámok alapja a Bajnai Gordon miniszterelnök által „kőbe vésett” 3,8 százalékos hiánycél, a prioritások pedig a közbiztonság, az oktatás, az egészségügy és a foglalkoztatás lesznek – mondta a szocialisták frakcióvezetője.

Ezek után a hétvégén Hiller István szintén a Népszabadság megkeresésére elismerte: a járulékcsökkentés miatt csökken az alapnormatívákra fordítható keret az oktatásban. A lap tudni véli, hogy a normatíváknak nem csak a csökkentése, hanem az összevonása is a szocialisták, illetve a kormány tervei között szerepel.

A Magyar Rádió információi szerint az MSZP-frakció és a kormány képviselői közt vita volt az önkormányzatok és a közösségi közlekedés mellett az oktatás, az egészségügy és a foglalkoztatás kérdését illetően. Igaz, az irányszámokat tekintve hétfőn megszületett a megállapodás a képviselőcsoport és a kabinet között.

Tatai-Tóth: „nincsenek szent tehetnek!”

Mint Tatai-Tóth András, az Országgyűlés oktatási bizottságának MSZP-s tagja a hétfői ülés után HírExtrának elmondta, csupán annyival csökken az oktatásra fordítható állami normatíva, amennyit ki sem kell fizetniük az iskolák túlnyomó hányadát fenntartó önkormányzatoknak a jövő januártól érvényes járulékcsökkentés miatt.

A szocialista képviselő szerint a támogatáscsökkentés tehát nem rontja az oktatás pozícióit. Mint mondta, a szocialisták már a tárgyalások kezdetén egyetértettek a miniszterelnök költségvetési elképzeléseivel, amely szerint például az oktatás a csökkenő bevételek ellenére sem szenvedhet hiányt. „Szent tehenek azonban nincsenek” – tette hozzá Tatai-Tóth, utalva arra, hogy nehéz időkben egyetlen terület sem élvezhet totális védettséget.

Mint mondta, az oktatás területén csak olyan állami pályázati források szűnhetnek meg, amelyek más, például uniós keretből a jövőben is finanszírozhatók maradnak. A képviselő szerint a jövő évi büdzsé kiszámítható és biztonságos működést biztosít az iskolák számára.

Ugorhatnak a szakkörök?

Azt azonban nem állítja, hogy a tanintézmények működtetésért felelős önkormányzatok ugyanolyan módon tudják finanszírozni az iskoláikat, mint korábban. Előfordulhat például, hogy az intézményeknek a kötelező és a szabadon választható feladataikra szánt kereteikben átcsoportosításokat kell eszközölniük – mondta a képviselő.

Fidesz: gyorsuló leépülés

Révész Máriusz, a Fidesz szakpolitikusa szocialista kollegájával szemben úgy látja, hogy jelentős veszteség érheti jövőre a magyar közoktatási hálózatot. Az oktatási bizottság ellenzéki tagja a HírExtra megkeresésére rávilágított, az állami normatívák az oktatási költségeknek csak egy részét képezik, a fennmaradó összeget saját bevételeikből az önkormányzatoknak kell pótolniuk.

Révész szerint egyrészt a normatívák sem maradnak szinten, másrészt a kormány 120 milliárdos önkormányzati elvonása miatt olyan források is jelentősen csökkenni fognak, amelyeket eddig más címeken folyósított az állam a helyhatóságoknak.

A Fidesz szakpolitikusa szerint mindezek miatt gyorsuló ütemben fog folytatódni az iskolák bezárása, az oktatás színvonalának csökkenése, illetve tovább fog nőni a magyar önkormányzati rendszer eladósodottsága.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását