2024. április 26. - Ervin

El-Alamein emlékei

Olasz történészekből álló csoport kutat világhábosú katonai emlékek után az észak-egyiptomi el-Alamein sivatagában, ahol 1942-ben az olasz és német hadsereg katonái vereséget szenvedtek a britektől.
2008. július 6. vasárnap 14:07 - Hírextra

Az egyiptomi kormány csak nemrég oldotta fel a csatamező látogatási tilalmát, amelyet az aknaveszély, valamint a csempészek és a rendőrök közötti összetűzések miatt vezettek be. A kutatók régi és új térképek, a csatáról szóló könyvek alapján, GPS felhasználásával keresték meg az olaszok egykori állásait - írta a La Repubblica című olasz napilap.

A sivatag száraz klímája sok mindent megőrzött abból az időből. Ruhamaradványok, felszerelés, azonosító cédulák, töltényhüvelyek kerültek elő. Érdekes módon a homok megőrizte még egy géppuskaállás nyomait is. A történészek ezek mellett találtak a katonák mindennapi életről tanúskodó dolgokat is: például egy üveg Gordon gint, cigarettát, gyufát, csajkát, otthonról kapott leveleket.

A csoportnak felhatalmazása van arra, hogy mindent lefotózzon és el is szállíthatják mindazokat a tárgyakat, amelyeket kiállításokon vagy múzeumban akarnak bemutatni, valamint azokat az emlékeket, amelyeknek tulajdonosát vagy hozzátartozóit sikerül felkutatni. Ez utóbbiakat természetesen az érintettek kapják meg. Büntetés terhe mellett tilos azonban fegyvert és töltényt elvinni.

A történészek szerint kár, hogy ezt a csatateret nem lehet úgy megőrizni turisztikai célra, mint a franciaországi Maginot-vonalat, vagy az olasz Alpokban felépített erődöket. A földben még mindig rejtőző aknák mellett erre azért sincs esély, mert a szintén ott megbúvó olajmezők felébresztették sokak étvágyát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását