2024. március 29. - Auguszta

Megkezdődött a rekordkísérlet

Az időjárás miatt az eredetileg tervezettnél egy nappal később, szombaton kezdte meg hosszanti Balaton-átúszási rekordkísérletét Mányoki Attila, aki 14:13 órakor, élénk szélben, elsőfokú viharjelzésben, a balatonkenesei Hotel Marina Port strandjáról rajto
2008. július 5. szombat 20:36 - Hírextra
Mányoki a nagy hullámok ellenére tempósan, átlagosan több mint 3 km/órás sebességgel halad Tihany irányába annak ellenére, hogy időközben másodfokú viharjelzés lépett életbe és még nagyobbak a hullámok. A tervek szerint vasárnap dél körül érkezik a keszthelyi Városi Strandra.

A rekord felállítására először tavaly vállalkozó, 35 éves Mányoki az elmúlt nyáron a kedvezőtlen időjárás miatt többször elhalasztott rajttal augusztus 10-én vágott neki a 75-76 kilométeres távnak, azonban a szezon egyik legnagyobb balatoni vihara és a vízirendészet partra kényszerítette.

A nyíltvízi hosszútávúszás szabályai szerint egyfolytában úszva kívánja megtenni a távot úgy, hogy nem szállhat ki a vízből és nem is kapaszkodhat meg kísérőhajójában, csak a táplálék és folyadékpótlásban kaphat segítséget. A közvetlen kíséretét elektromos hajó biztosítja, míg távolabbról az érdeklődők csoportját szállító hajó kíséri.

A zalaegerszegi Mányoki közel húsz éve vesz részt nyíltvízi versenyeken, 1993-tól rendszeresen szerepel Világkupákon, többnyire 25 kilométeren. Az eddigi leghosszabb távú versenyét, 88 km-t az argentínai Paraná-folyón, 1997-ben teljesítette. 2003-ban részt vett a világ legnehezebb viadalának tartott Atlantic City erőpróbán, ahol 39 km a táv az óceánban. Eredményei elismeréseként Koroni görög város díszpolgári címet adományozott neki.

A Balaton hosszanti átúszásával a sport népszerűsítése mellett az a célja, hogy felhívja a figyelmet a balatoni régió egységére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását