2024. május 3. - Tímea, Irma

Nemzeti érzelmű ünnep lesz

Cheddarból készült szoborral állított emléket a függetlenség napjának egy amerikai sajtszobrász a New York-i Times Square-en. "Nagyon hazafias mű, pasztörizált és nem olvad" - mondta Troy Landwehr.
2008. július 4. péntek 13:00 - Hírextra
A szobor John Trumbull olajfestménye alapján készült. A washingtoni Capitoliumban kiállított képen Benjamin Franklin, John Adams és még negyven alapító atya látható egy asztal körül, amelyen a brit koronától való elszakadást kimondó történelmi dokumentum fekszik. A festményről Landwehr digitális másolatot, abból pedig háromdimenziós modellt készített a számítógépével, utána pedig egy héten keresztül napi nyolc órában faragta a hatalmas sajtdarabot egy négy Celsius fokos hűtőházban.

"Azért tűnik úgy, mintha izzadna, mert bekentem étolajjal. Így nem szárad ki és nem lesz törékeny" - mondta az amatőr művész. Egyébként egy borszaküzletet vezet Wisconsinban, 12 éves kora óta foglalkozik sajtszobrászattal és nem ez az első történelmi témájú alkotása; tavaly például a dél-dakotai Rushmore-hegy szikláiba faragott monumentális elnökarckép-kompozíciót formálta meg sajtból.

Az idei munkáját New York után Philadelphiában, a nyilatkozatot elfogadó kongresszus helyszínén is kiállítják, aztán feldarabolják és szétosztják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását