2024. május 7. - Gizella

A tudás forrása a kert

A tudás forrása a kert, ezen a címen tart előadást az Ozorai Pipo Várkastélyában Géczi János történész szombaton. Az egész napos programhoz tartozik, hogy Tolna megyei kertészek és virágkötők bemutatják reneszánsz ihletésű virágkompozícióikat, a gyermekek
2008. július 4. péntek 18:01 - Hírextra
esz reneszánsz lantzene és ének Kónya István és Bognár Szilvia közreműködésével - mondta el az MTI-nek Hajdi Márta építész, az ozorai vár létesítmény-felelőse a Műemlékek Nemzeti Gondnokságánál.

Hozzátette, hogy a Reneszánsz Év keretében Ozorai Pipo Várában egész nyáron át, szeptember végéig minden szombaton különféle rendezvényeken vehetnek részt az érdeklődők. Ezenkívül a várkastélyban minden alkalommal óránként indul tárlatvezetés.

Legközelebb a tánc lesz a központi téma, majd a reneszánszkori gyógyítás és étkezési szokások kerülnek terítékre. Fölvonul a Pálinka Lovagrend, szó lesz a magyar borokról és nem marad el a haditorna sem.

Ozorai Borbála feleségül ment Filippo Scolarihoz, egy firenzei hadvezérhez, aki Magyarországon Ozorai Pipo néven vált ismertté. A család birtokán 1410-körül épült föl a vár, amely egy korabeli itáliai városi palotára hasonlít, nem véletlenül, mert a vár tervezője firenzei volt.

A palota emeleti termeiben a középkori vár egyes helyiségeinek használati rendjét bemutató kiállítás látható, így a baldachinos ágy, a tisztálkodás eszközei, a fegyverteremben lándzsák, dárdák, Mátyás híres fekete seregének pavese pajzsai.

A földszinten található az a tárlat, amely a várkastélyt a XVIII. században újjáépítő Esterházy családnak állít emléket. A fából készült loggia ma gyógynövényszárító padlásként szolgál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását