2024. május 10. - Ármin, Pálma

Wagner élőben Bayreuthból a neten

A Wagner-rajongók világszerte élő internetes közvetítésben tekinthetik meg július 27-én az idei Bayreuthi Ünnepi Játékok Nürnbergi Mesterdalnokok előadását - igaz, nem ingyen, hanem 49 euró (7300 forint) fejében, és csak ha időben feliratkoznak, mert a le
2008. július 2. szerda 14:10 - Hírextra
Az előadásokra a legdrágább belépő 208 euróba kerül - ha sikerül hozzájutni. A legolcsóbb ára nagyjából az internetes tarifának felel meg. A 10 ezer internetes néző nemcsak élő adásban, hanem késleltetve is megtekintheti a Mesterdalnokokat.

A világhálón a New York-i Metropolitan és a milánói Scala mintegy 15 eurónak megfelelő internetes operaközvetítéseihez képest szokatlanul magasnak számító 49 eurós tarifát Alexander Busche, a fesztivál szóvivője az opera közvetítésének technikai kiadásaival és az azzal kapcsolatos, az énekeseknek járó további szerzői jogokkal magyarázta.

 Az előadást a berlini United Motions cég nyolc távvezérlésű kamerával közvetíti (mivel a premierre már minden jegy elkelt, nincs hely operatőrök számára sem), a felvétel később DVD-n is megvásárolható lesz.

A fő szerepekben Klaus Florian Vogt, Franz Hawlata és Michaela Kaune lép fel, Sebastian Weigle lesz a karmester. A Mesterdalnokok új rendezését tavaly Katharina Wagner, a zeneszerző dédunokája jegyezte - a formabontó, nem egy részletében sokkoló előadás nagy vitát váltott ki.


A 29 éves rendezőnő a másik Wagner-dédunokával, a 63 éves Eva-Wagner-Pasquier-vel együtt augusztus 31-től veszi át a fesztivál vezetését a 88 éves Wolfgang Wagnertől, aki Katharinának szánta a posztot, és ezért évekig halogatta távozását.

Tavasszal jelentették be a megegyezést, amely szerint a két, Wolfgang Wagner különböző házasságaiból származó Wagner-dédunoka együtt fogja irányítani az játékokat. A budapesti közönség Katharina Wagnert a Lohengrin "NDK rendszerváltó", Erkel-színházbeli színreállításából ismeri.

A rendezőnő az újításokat bejelentve kedden abbeli reményének adott hangot, hogy az internetes közvetítés új közönséget nyerhet meg azok köréből, akik csak hírből ismerik Bayreuthot, s akik a sokéves várakozás helyett előbb laptopjukon próbálják ki az élményt.

E fizető közönség mellett az igazgatóság további 15 ezer embernek teszi lehetővé a július 27-i előadás követését: a Festspielhaus közelében egy téren óriási kivetítőt állítanak fel, azon 15 ezer ember élvezheti a csaknem 4 óra 45 percig tartó operát - ingyen. Ingyen lesz hozzáférhető emellett a fesztivál honlapján egy napi összeállítás is az előadások előkészületeiről, fogadtatásáról.

Mindez Katharina Wagner szerint jelentős hozzájárulás az 1872 óta megrendezett Bayreuthi Ünnepi Játékok népszerűsítéséhez, de azért nem nevezhető új útnak - egyszerűen azt jelenti, hogy lépést kell tartani a technológiai fejlődéssel.

A Richard Wagner (1813-1883) operáinak szentelt fesztivl előadásaira évről évre az érdeklődőknek csak mintegy tizedrésze jut be, mivel a zeneszerző tervei alapján elkészült, különleges akusztikájú Festspielhaus legfeljebb kétezer nézőt fogadhat esténként, egy-egy szezonban összesen mintegy 30 ezret.

Ezért a világ minden tájáról jelentkező jegyigénylők, akik számára Bayreuth a Wagner-kultusz központja, nem egyszer évekig, vagy akár egy évtizedig kénytelenek várni a lehetőségre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását