2024. április 28. - Valéria

Egyházellenes az oktatási tárca

Az Alkotmánybíróság döntése után a miniszterelnöknek le kellene vonnia a személyi konzekvenciákat az oktatási tárca vezetését illetően - közölte Semjén Zsolt, a KDNP elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. július 1. kedd 12:40 - Hírextra
Semjén Zsolt összegzése szerint az Alkotmánybíróság azt állapította meg a hétfői, közoktatási normatívákról szóló döntésében, hogy "alkotmányellenes, törvénysértő, nemzetközi szerződésbe ütköző, egyházellenességet folytat a jelenlegi kormány".

Az Alkotmánybíróság országgyűlési képviselők indítványa nyomán nemzetközi szerződésbe ütközés miatt megsemmisítette a közoktatásról szóló törvény azon részét, amely úgy rendelkezett: a nem állami és nem helyi önkormányzati intézményfenntartó részére megállapított normatív költségvetési hozzájárulások és egyéb támogatások összege nem lehet kevesebb, mint a helyi önkormányzat részére ugyanazon jogcímen megállapított normatív hozzájárulás. A beadványt Semjén Zsolt mellett Salamon László, és Balsai István ellenzéki képviselők jegyezték.

A KDNP elnöke azt mondta, hogy nem szakmai hibáról van szó, hanem tudatos törvénysértésről, az egyházaknak, az egyházi iskolákba járó diákoknak a tudatos megkárosítása folyik. Hiller István és tárcája nem csupán szakmai alkalmatlanságáról tett tanúbizonyságot, hanem erkölcsi hiányosságokról is - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus felszólította a kormányt, hogy a jövő évi költségvetés tervezésekor rendezze tartozását, s fizesse ki - visszamenőlegesen is - azt az összeget, amivel az egyházi fenntartású intézményeknek tartozik. A taláros testület döntése nem csak az egyházi oktatási intézményekre, hanem a nemzetiségi iskolákra is vonatkozik - jegyezte meg.

Az MTI azon kérdésére, hogy az Ab döntése nyomán mekkora összegről lehet szó, azt mondta, nem kíván számot mondani, és számháborúba bocsátkozni Hiller Istvánnal.
Ez nem politikai vita, Hiller Istvánnak az Állami Számvevőszék és az Alkotmánybíróság felé kell elszámolnia - hangsúlyozta.

Az KDNP elnöke elképesztőnek nevezte az oktatási tárca államtitkárának reagálását, aki szerint az Ab döntéséből fakadóan nincs a minisztériumnak jogalkotási feladata, s nincs a határozatnak költségvetési vonzata sem.

A kereszténydemokrata politikus azt mondta, hogy a Hiller István vezetette oktatási tárca egyfajta "kultúrharcos attitűdtől vezérelve, egyházellenes hevületében" oda jutott, hogy nem csak az egyházak és az ellenzéki pártok észrevételeit, módosító javaslatait söpörte le, hanem az Állami Számvevőszék, s most az Alkotmánybíróság megállapításait is.
Arató Gergely az oktatási tárca államtitkára az MTI-nek reagálva azt mondta, hogy nehéz komolyan venni a KDNP nyilatkozatát.

A KDNP diszkréten elhallgatja, hogy három beadványa közül kettőt elutasított az Alkotmánybíróság; bizony az ellenzéki pártnak is lenne oka az önvizsgálatra - közölte.
Az államtitkár szerint Semjén Zsolt nem ismeri sem a törvényt, sem az Ab-határozatát. Utóbbiból teljesen egyértelműen következik, hogy az eddigi gyakorlat a helyes, amely mind a normatív, mind az egyéb támogatásokat egyenlő feltételekkel biztosítja az önkormányzati és az egyházi intézményeknek.

Az természetesen fontos, hogy az Ab egyértelművé tette a törvény szövegét, de ennek sem közvetlen anyagi, sem jogi következménye nincs - erősítette meg előző napi nyilatkozatát Arató Gergely.
A KDNP észrevételét kevésbé a szakmai megközelítés motiválta, sokkal inkább az a lelkiismeret-furdalás, hogy Semjén Zsolt egyházügyi államtitkárként nem terjesztette be azokat a jogszabályokat, amelyek szükségesek lettek volna a vatikáni szerződés pontos értelmezéséhez, a viták elkerüléséhez - vélte.

Fontos, hogy az Ab-határozata megerősíti: az állami és egyházi intézményeknek egyenlő finanszírozás jár, s az egyházi intézményeknek olyan mértékig jár a többletjuttatás, amilyen mértékig állami feladatot látnak el - ismertette az államtitkár.
"Ez nagyon lényeges abból a szempontból, hogy ne nyerhessen teret a KDNP által képviselt vallási fundamentalizmus" - mondta Arató Gergely.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását