2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Tollas ősök nyomában

Számos meglepő rokoni kapcsolatra bukkantak azok a tudósok, akik minden korábbinál részletesebben vizsgálták a madarak genetikai állományát. A főként amerikai szakemberek 169 madárfaj DNS-ét vették górcső alá, hogy megállapíthassák a köztük lévő evolúciós
2008. június 30. hétfő 07:08 - Hírextra
Az eredmény sok esetben okozott meglepetést: a sólymok például hiába hasonlítanak a héjákra és a sasokra, a rokonság csak nagyon távoli. A színpompás, nappali életmódot folytató kolibrik pedig a szürkésbarna, éjjel aktív lappantyú leszármazottai.

A vizsgálat igazolta a papagájok és az énekes madarak közötti viszonylag szoros kapcsolatot, amelynek létét sokáig megkérdőjelezték.

Az eredményeiket a Science magazinban közlő szakemberek elismerik, hogy megállapításaik nagy vitát válthatnak ki, ráadásul számos tankönyvet és ornitológiai munkát át kell majd írni.

A madarak mintegy 150 millió ezelőtt alakultak ki, valószínűleg kicsi, tollas, húsevő dinoszauruszokból. Ma ismert formájuk evolúciós mértékkel nézve nagyon gyorsan, mindössze néhány millió év alatt alakulhatott ki, ami megnehezíti a folyamatot kutató tudósok dolgát.

A mostani eredmények alapján mindenesetre a madarakat három nagy csoportba lehet besorolni: szárazföldi madarak (mint amilyen a veréb), vízi madarak (például pingvin), valamint tengerparti madarak, mint amilyen a sirály.

A fajokat nehéz lenne ugyanakkor a józan ész alapján besorolni, a flamingók például nem a vízi madarakkal állnak rokonságban, hanem később alkalmazkodtak a vizes élőhelyekhez; több röpképtelen madár legközelebbi rokona pedig vígan hasítja a levegőt.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását