2024. április 29. - Péter

Gólya, gólya, gilice

Lezárult a nagyhalászi gólyák névajánlási szakasza, több mint száz javaslat érkezett a Magyar Madártani Egyesület (MME) felhívására. Az MME két felnőtt gólyának és azok négy fiókájának keres nevet.
2008. június 30. hétfő 15:33 - Hírextra
A kicsik ugyan rendelkeznek egyedi jelölőgyűrűvel, amelynek segítségével azonosítani tudják őket, de a HX827, HX828, HX829 és HX830 betű-szám kombináció nem túl barátságos név. Az egyesület úgy döntött: a nyilvánosságot kéri meg a névajánlásra. Interneten június 28-ig bárki tehetett javaslatot arra, hogy mi legyen a neve a hat madárnak. Több mint száz hozzászólás érkezett.

Az akció most a második fordulóhoz érkezett: minden madárhoz tíz-tíz nevet rendeltek és ezekre lehet voksolni a http://nagyhalaszgolyakamera.blogspot.com/2008/06/adjon-nevet-nagyhalszi-glyknak-msodik.html című honlapon - adta hírül az MME.

A jelenlegi állás szerint a gólyapapánál a legtöbben a Halász névre szavaztak. Emellett Álmos, Apus, Bendegúz, Csongor, Huba, Kele, Lehel, Sándor és Turul nevekre lehet még voksolni. A gólyamamának szánt nevek közül a Harmat a legnépszerűbb. További lehetőség még: Anikó, Csipke, Emese, Hajnal, Hanna, Júlia, Kamilla, Tiszavirág és Tünde.

A fiókáknál a Csenkesz, Csalán, Cseresznye és Csucsor nevekre szavaztak a legtöbben többek között olyan nevek mellett mint a Csipi, Mosolygó, Szende, Hosszúláb, Husi, Pocak és Pihe.

A szavazás még nem zárult le, aki más nevet adna a gólyáknak, július 2-án éjfélig teheti ezt meg.

A gólyák névadása nem újkeletű hóbort. Mivel ugyanazok a gólyák gyakran fészkelnek ugyanabban a fészekben éveken át, az ott lakók sokszor adnak nevet a madaraknak. Az internet és a webkamerák már azt is lehetővé teszik, hogy ne csak a közvetlen környezet ismerje a gólyákat, hanem a távol élők, esetenként más országok lakosai is. Az elmúlt másfél hónapban például a nagyhalászi gólyákat mintegy 150 ezer látogató figyelte meg a fészkük közelében lévő webkamera segítségével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását