2024. május 2. - Zsigmond

Magyar Polgármesterek VII. Világtalálkozója

Az Európai Unió lehetőséget ad a magyar nemzeti kultúra képviseletére - e gondolat jegyében nyitotta meg Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke vasárnap Gödöllőn a Magyar Polgármesterek VII. Világtalálkozóját.
2008. június 29. vasárnap 12:25 - Hírextra
A tudós szerint ebben a képviseletben a polgármesterek fontos szerepet játszanak, mert a 21. században felértékelődött az önkormányzatiság gondolata.

Arról is szólt, hogy azok a régiók, amelyek autonómiát élveznek, gazdasági növekedést, kulturális és tudományos fellendülést tapasztalnak. Ebben az értelemben a székelyföldi kulturális és területi autonómia terve az ott élő magyar kisebbség és a román nemzeti többség számára előnyös lehet. Ez az Európai Unió egyik üzenete - hangoztatta az akadémikus.

A megnyitón felolvasták Sólyom László köztársasági elnök köszöntő levelét. Az államfő ebben arról írt, hogy különféle jelentések szerint az államháztartási kiadások mintegy negyedével gazdálkodó helyi önkormányzati szektor a növekvő fiskális kockázatok kiemelkedő forrásává vált. Sólyom László szerint az önkormányzati rendszer valódi és átgondolt korszerűsítése a nagy állami szektorokat érintő sikeres reformok egyik kulcsa.

A köztársasági elnök levelében arra is kitért, hogy a világtalálkozó egyben seregszemléje a sikeres településeknek és azoknak a polgármestereknek, akik minden nehézség ellenére megmutatják, hogy egyaránt rendben lehet tartani a kis falvakat és a városokat. Továbbá megmutatják, hogy létre lehet hozni egészséges szellemű közösségeket, ami meglátszik az adott település utcaképén, helyi intézményein.

A magyar polgármesterek világtalálkozóján mintegy ezren vesznek részt a Magyar Önkormányzatok Szövetsége szervezésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását