2021. augusztus 5. - Krisztina

Ombudsman előírás az elektronikus információszabadságról

Kedden lép életbe az elektronikus információszabadságról szóló törvénynek az a rendelkezése, amely a közfeladatot ellátó szervezetek újabb csoportja számára írja elő a közérdekű adatok széles körének elektronikus közzétételét - tájékoztatta az MTI-t pénte
2008. június 27. péntek 12:33 - Hírextra

Szabó Máté közleményében azt írta: ide tartoznak az ötvenezernél kisebb lakónépességű önkormányzatok, a jogszabály alapján közfeladatot ellátó, gazdasági társasági formában működő állami és önkormányzati tulajdonú cégek, az egészségügyi és szociális valamint az oktatási és kulturális intézmények.

Az ombudsman kitért arra, hogy a törvény és a végrehajtásáról szóló rendeletek részletesen meghatározzák, hogy milyen adatokat, információkat és milyen formában kell közzétenni az adatfelelős vagy az adatközlő honlapján.

A törvény lehetőséget teremt arra, hogy a közfeladatot ellátó szervezetek a kötelezően előírtnál szélesebb körű tájékoztatást nyújtsanak - írta Szabó Máté. Hozzáfűzte: ez nem csak költségtakarékos gyakorlat lehet, hanem hozzájárulhat a közfeladatot ellátók jobb társadalmi megítéléséhez is.

Szabó Máté szerint az adatvédelmi biztos irodájának munkatársai segítséget nyújtanak az előírt kötelezettségek teljesítéséhez, amit - mint írta - az országgyűlési biztos ellenőrizni fog.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását