2024. április 29. - Péter

Sorsdöntő válogató a hét végén Szegeden

A június 27. és 29. között megrendezésre kerülő szegedi HP II. Olimpiai Válogatón, amely egyben a Felnőtt Magyar Bajnokság is, akár a még hiányzó öt olimpiai számban is kialakulhat a pekingi ötkarikás játékokon indulók névsora.
2008. június 26. csütörtök 06:58 - Hírextra
Az 1000 méteres előfutamokra és finálékra férfi K-1-ben és K-4-ben, továbbá 500 méteren a női K-4-es döntőkre június 27-én kerül sor, egy nappal később pedig 500 méteren csapnak össze az egységek. Valamennyi számban komoly küzdelem várható az olimpiai helyekért.

A június 27. és 29. között megrendezésre kerülő szegedi HP II. Olimpiai Válogató, amely egyben a Felnőtt Magyar Bajnokság is, az utolsó lehetőség a pekingi indulás megszerzésére. Persze ha valahol azonos lesz az állás, július 4-én szétlövésre kerül sor. A kenusok számára már nem válogat a verseny, hiszen egyesben Vajda Attila, párosban Kolonics György és Kozmann György száll vízre az ötkarikás játékokon. A női kajakosok közül Kovács Katalin az egyes induló, míg a férfiaknál Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor kapta meg a bizalmat az elnökségtől, hogy Pekingben mindkét távon bizonyítson. Így összesen öt szám maradt nyitott, férfiaknál az 1000 négyes és a két egyes, a nőknél pedig az 500 páros és a négyes.

Június 27-én pénteken reggel már a férfi kajakosok 1000 méteres előfutamai kezdődnek, így az olimpiai számok közül K-1-ben és K-4-ben is, míg a finálékat 15 órától rendezik. Egy kilométeren a világkupán 5. helyezett Benkő Zoltán a nagy esélyes, aki a négyesre is készül.

A férfi kvartettek esélyeit tekintve a 2006-ban világbajnokságot nyerő hajó Vereckei Ákossal, Horváth Gáborral, Kökény Rolanddal és Gyökös Lajossal a negyedik helyen ért célba a VK-n, míg a másik egység Kammererrel, Kucserával, Benkő Zoltánnal és Kadler Viktorral kormányproblémák miatt kiállt a versenyből. Így a két olimpiai bajnokkal felálló csapat várhatja lépéselőnyből a HP II. Felnőtt Válogatót.

Minden bizonnyal nagy összecsapás lesz a női K-4 pénteki 500 méteres döntőjében is. A két új egység a szegedi Világkupán csapott össze először, ott Paksy Tímea, Benedek Dalma, Fazekas Krisztina és Patyi Melinda lemaradt a dobogóról, második lett viszont a Kovács Katalin, Janics Natasa, Szabó Gabriella és Kozák Danuta alkotta kvartett. Paksyéknál várhatóan Patyi helyett most Medveczky Erika ül a hajóban.

A szegedi MOL Világkupán Vereckei Ákos és Benkő Zoltán rivalizált, a szám háromszoros világbajnoka, a négyesben két olimpiai elsőséggel büszkélkedő Vereckei a világbajnoki mezőny hatodik helyén végzett, míg Benkőnek a döntő kilencedik helye jutott. A HP II. Felnőtt Válogatót így Vereckei várhatja kedvezőbb pozícióból. A női párosoknál is illusztris a mezőny, hiszen az olimpiai és az Európa-bajnoki cím védői is indulnak, továbbá a tavalyi vb ezüstérmes egysége is. Az ötkarikás játékokon Kovács Katalin és Janics Natasa bizonyult a leggyorsabbnak, 2007-ban a világbajnokságon Paksy Tímea és Benedek Dalma nyert ezüstöt, míg a milánói kontinensviadalon a kvótaszerzés miatt versenyző, a májusi Eb-válogatón egyébként második Kozák Danuta és Szabó Gabriella lett Európa-bajnok. A szegedi Vk-n a Kovács, Janics egység a németek mögött a második helyen végzett, a harmadik pozíció pedig Paksy Tímeának és Benedek Dalmának jutott.

Június 29-én vasárnap a 200 méterek Felnőtt Magyar Bajnokságát tekintheti meg a nagyérdemű. Jelenleg tehát még öt olimpiai számban hiányzik a pekingi indulók névsora, és ha a HP II. Olimpiai Válogató sem hoz döntést, szétlövésre kerül sor, július 4-én.


Forrás: samsungsport
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását