2024. április 29. - Péter

Védik a nyelvet a spanyol értelmiségiek

Húsz vezető spanyolajkú értelmiségi, köztük Fernando Savater filozófus és Mario Vargas Llosa perui író kedden felhívásban szólított fel a kasztíliai - castellano, azaz a spanyol - nyelv védelmezésére, mivel úgy látják, az veszélybe került a spanyolországi
2008. június 25. szerda 09:25 - Hírextra
Az aláírók szerint a kasztíliai spanyolnak "meg kell maradnia közös és hivatalos nyelvként az ország egész területén".

a hivatalos nyelv a spanyol, amelyet mindenkinek ismernie kell. Nyugtalanítja őket azonban, hogy a katalán, a baszk és a galíciai nyelv a megfelelő kisebbségi közösségekben szintén hivatalos nyelvnek számít.

"Néhány éve mind több okunk van aggodalomra a kasztíliai nyelv intézményes helyzetével kapcsolatban" - olvasható a spanyol lapokban közzétett felhívásban. Az aláírók ebben azt szorgalmazzák, hogy a spanyol parlament szögezze le világosan mindenkinek arra vonatkozó jogát, hogy spanyolul tanulhasson, hogy bármelyik hatóság előtt spanyolul fejezhesse ki magát és szögezze le, hogy a hivatalos utcatáblák és dokumentumok sehol sem íródhatnak kizárólag regionális nyelven.

A felhívás tükrözi, hogy számos spanyolt aggaszt a regionális nyelvek előretörése, különösen Katalóniában és Baszkföldön, szerintük ez a castellano rovására történik - különösen az oktatási rendszerben, amelyet az autonóm tartományi kormányzatok irányítanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását