2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Modell kell Amerikának

A modelleknek a jelenleginél több munkavállalói vízum kiadását tenné lehetővé egy washingtoni törvényjavaslat; az amerikai szépségiparnak több külföldi modellre van szüksége.
2008. június 25. szerda 06:16 - Hírextra
A modelleknek a jelenlegi bevándorlási szabályok szerint olyan magasan képzett szakemberekkel kell versengeniük a H-1B jelű vízumokért, mint a mérnökök, építészek vagy programozók.

A gyorsan bővülő high-tech ágazatok vállalatai mellett a szépségipar is Washingtonban lobbizik a kívánatos külföldi munkaerő beengedéséért. De míg az előbbiek a három évre szóló (és további háromig meghosszabbítható) évi 65 ezres vízumkeret kibővítését szorgalmazzák, addig Anthony Weiner New York-i képviselő azt javasolja, hogy a modellek számára alkossanak külön bevándorlási kategóriát.

A statisztikák szerint az amerikai hatóságok "szűkmarkúsága" miatt jelentős számú külföldi szépség nem vállalhat munkát az Egyesült Államokban. Weiner képviselő szerint évente ezer modellnek kellene kiadni ilyen vízumot, e szakma képviselői tavaly csak 349 beutazási engedélyt kaptak. Ez fele a korábbi évek átlagos adatának.

A H-1B vízumok tavaszi meghirdetésekor az engedélyeket általában minden évben néhány nap alatt elkapkodják, elsősorban a számítógépes vállalatok. Tavaly az Infosys és a Microsoft vitte el a legtöbb ilyen vízumot. Ők is szűkösnek találják azonban a keretet, Bill Gates, a Microsoft elnöke tavaly egy szenátusi meghallgatáson kijelentette: az egyetlen megoldás a tehetséges tudósok hiányának oldására, ha Amerika kitárja kapuit.

Nem mindenki ért azonban egyet azzal az indítvánnyal, hogy a modelleket más "szakemberektől" eltérő bánásmódban részesítsenek. Steve King iowai képviselő úgy gúnyolódott: Weiner törvénye a Ronda Amerika törvény lenne, mivel burkoltan arról szól, hogy nincs Amerikában elegendő szép ember. Weiner - akit bulvárlapok és más politikusok is támadtak szokatlan kezdeményezése miatt - azzal védekezett, hogy ő csak New Yorkra gondolt, amelynek gazdaságában kiemelt szerepe van a szépségiparnak. Weiner ötletének pártolói emlékeztetnek, hogy az amerikai "szépségelszívás" évente milliókat hoz adóbevételben az állami költségvetésnek. A Politico magazin emlékeztetett: a szépségipar munkahelyek ezreit tartja fenn a sminkmesterektől kezdve a stylistokon és fotósokon át a reklámügynökökig.

A modellekre vonatkozó munkavállalói vízumtörvény elfogadása tehát még korántsem biztos, a bevándorlási szabályok átfogó reformja is várat magára. Az olyan szupermodelleknek, mint például Gisele Bündchen azonban nem kell aggódniuk, ők ugyanis ugyanabba a különleges képességű személyekre vonatkozó O-1-es vízumkategóriába esnek, amelybe a Nobel-díjasokat, valamint a kiemelkedő művészeket és sportolókat is besorolják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását