2024. április 27. - Zita

Újjá kell alakítani a vidékfejlesztési csoportot

A vidékfejlesztést szolgáló, helyben 1,2 milliárd forinttal gazdálkodó hódmezővásárhelyi Leader-csoport feloszlatását és újjáalakítását kezdeményezi Havasi Katalin, a Fidesz városi elnöke, azért, mert a szervezetben meghatározó befolyást szerzett Hernádi
2008. június 20. péntek 15:11 - Hírextra
Az unióban hosszú évek óta sikeresen működő Leader-program célja a vidék fölzárkóztatása, a munkahelyteremtés a mikro- és kisvállalkozások, valamint a civil szervezetek támogatásával - mondta az önkormányzati képviselő az MTI-nek pénteken.
Az eredeti uniós szándéktól eltérően azonban a hódmezővásárhelyi Leader-program koordinálásában meghatározó befolyást szerzett Hernádi Gyula, az MSZP helyi vezetője és családja - mondta Havasi Katalin, aki szerint a megoldást az jelentené, ha a vásárhelyi Leader-közösség feloszlatná önmagát és újjáalakulna.

Így a helyi civil szervezetek, kisvállalkozók és gazdálkodók kerülhetnének döntési helyzetbe az őket érintő fejlesztési elképzelésekkel, pályázatokkal kapcsolatban - tette hozzá.
A képviselő hangsúlyozta, az önkormányzat továbbra sem akar belépni a Leader-közösségbe, nem akarja befolyásolni a források elosztásával kapcsolatos döntéseket, azonban minden segítséget megad a szervezőmunkához, a csoport újjáalakításához.

Havasi Katalin megdöbbentőnek nevezte, hogy az eset szerdai nyilvánosságra kerülését követően az érintett helyi szocialista politikusok nem jelezték változtatási szándékukat és a szakminisztérium is hallgat az üggyel kapcsolatban.

Közölte, amennyiben nem történik változás a vásárhelyi Leader-program koordinálásával kapcsolatban törvényességi vizsgálatot kezdeményeznek.

Hernádi Gyula - aki megdöbbentőnek, és méltánytalannak tartja a támadást - korábban az MTI-nek elmondta, a helyi Leader-közösség egy esztendeje jött létre, tagjai ingyen, társadalmi munkában dolgoznak.

Az akciócsoport megalakulása feltétele annak, hogy a kistérség számára elérhető legyen az 1,2 milliárd forintnyi uniós forrás. A szervezőmunka ellenére a közösségnek jelenleg csak 36 tagja van. Úgy tűnik sokaknak "nem fűlik a foga az ingyenmunkához" - mondta Hernádi Gyula.

Hangsúlyozta, az akciócsoport nyitott, jelenleg is várják azok csatlakozását, akik részt akarnak venni a munkában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását