2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Mindkét pilóta meghalt

Meghalt a honvédség pénteken délelőtt Fehérgyarmatnál lezuhant L39-es Albatros típusú kiképző gépének mindkét pilótája - közölte Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője az MTI-vel.
2008. június 20. péntek 13:02 - Hírextra
A szóvivő elmondta: a pilóták kiképzőrepülést hajtottak végre a szlovák gyártmányú repülőgéppel, amikor lezuhantak. A helyszínre mentőhelikopter is indult.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-nek elmondta: a tűzoltók a legmagasabb, 5-ös fokozatú kiemelt riasztási fokozattal vonultak a helyszínre, ahol a kigyulladt repülőgépet már el is oltották.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter megszakította szlovéniai tárgyalásait, és elindult Magyarországra - közölte Taligás Antal, a tárca médiaosztályának vezetője. A szaktárca vezetője Havril András vezérezredest, a vezérkar főnökét kérte fel a baleset vizsgálatára.

A Wikipedia internetes lexikon szerint az L39 Albatros a csehszlovák Aero Vodochody vállalat által gyártott kiképző repülőgép. Felfegyverzett harci változatát is gyártották. Az 1970-es évek elejétől az L29 Delfínt váltotta le, és a Varsói Szerződés alapvető kiképző repülőgépévé vált. Továbbfejlesztett változata az L59 Super Albatros, majd az ezt követő L–159 Alca.

A Magyar Légierő 1993-ban kapott az egykori keletnémet légierő hagyatékából 20 L39-ZO repülőgépet, ebből 12 gép állt Kecskeméten szolgálatba, a maradék nyolcat tartalék alkatrésznek szánták.
Magyarországon legutóbb 1995. július 25-én, Abony közelében zuhant le L39-es gép, a pilóták akkor sikeresen katapultáltak.

2002. október 29-én a szlovákiai Kassa közelében zuhant le Albatros L39-es típusú repülőgép két magyar katonával a fedélzetén. Vadas Jenő alezredes és Molnár Gyula őrnagy a magyar és a szlovák védelmi minisztérium között megkötött szerződés alapján végeztek gyakorlórepüléseket Szlovákiában.

Két hónappal ezelőtt, április 17-én leszállás közben lezuhant egy MiG 29-es vadászrepülőgép a kecskeméti repülőtéren. A pilóta katapultált.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását