2024. április 26. - Ervin

Kétszázötven millió forint támogatás a stratégiai kutatásokra

Magyarország 2011-es uniós elnökségére való felkészülés, Kína-stratégia kidolgozása, Kárpát-medencei vízgazdálkodás, klímaváltozás, a gyermekszegénység szerepel egyebek közt a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2008-2009.
2008. június 20. péntek 13:24 - Hírextra
A megállapodást Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, valamint Pálinkás József, az MTA elnöke pénteken írta alá az Országházban.

Mint Kiss Péter rámutatott, a megállapodás egy különleges pillanatban született, amikor Budapest megkapta az európai tudományos kutatás hivatalos értelemben vett fővárosi kinevezését. A tudomány képviselőivel kialakított széles együttműködés tette elvitathatatlanná, hogy Magyarország alkalmas, hogy 2009-től otthont adjon az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek (EIT).

Kifejtette: Az EIT székhelyének Budapestre való helyezése segít, hogy Magyarország kialakulófélben lévő nemzetközi karakterét a tudományhoz, az innovációhoz kössék.
A miniszter a megállapodásban szereplő projektek közül kiemelte Magyarország 2011-ben esedékes uniós elnökségére való felkészülést, amelyben számítanak a Magyar Tudományos Akadémiára. Ez a politika feletti együttműködés a tudósokkal, a közéleti személyiségekkel is segíti az ország új karakterének kialakulását.

Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára kifejtette: immár öt éves gyakorlat, hogy a MEH és az MTA megállapodásban rögzíti a következő év stratégiai kutatásait. A kormány olyan külpolitikai, gazdasági, társadalmi kérdések megoldásához kér segítséget az Akadémiához, ahol a döntés szempontjából nélkülözhetetlen a tudományos megközelítés.

Az államtitkár is kitért arra, hogy 2009. január elsejétől Budapest ad otthont az Európai Innovációs és Technológiai Intézet székhelyének, ami "elismerése Magyarországnak, elismerése a magyar tudománynak, s annak az együttműködésnek, amely a kormány és a tudomány között alakult ki".
A megállapodásban szereplő stratégiai együttműködési projektek közül Csizmár Gábor kiemelte a Tudomány Világfórumát (World Science Forum), amelyet immár negyedik alkalommal rendeznek meg 2009-ben Budapesten. Mint rámutatott, e rendezvénynek köszönhetően Budapest egyre inkább a tudomány Davosaként vonul be a köztudatba.

Pálinkás József, az MTA elnöke szerint azzal, hogy Magyarország 2011-es uniós elnöksége idején a kutatás-fejlesztés lesz a kiemelt témák egyike, "jelezzük a világnak, hogy a tudásban kívánunk az európai országok versenytársai lenni."
Mint mondta, ez a verseny azon dől majd el, hogy milyen szervezeti kereteket tudunk teremteni a kutatásoknak.

A megállapodással kapcsolatban Pálinkás József azt emelte ki, hogy olyan kutatási témák szerepelnek benne, amelyeknek gyakorlati haszonnal bírnak. Ily módon az egyezmény nagyon jól tükrözi azt a törekvést, hogy a magyar tudomány szolgáltatóként is működjön, egyben a laikusok számára is világossá teszi: az MTA intézményeiben olyan témákkal foglalkoznak, amelyeknek közvetlen, gyakorlati haszna van, "közvetlenül hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarországon az életkörülményeinket jobbá tegyük".

A MEH és az MTA közötti stratégiai együttműködés révén, "a tudomány képviselői hozzájárulnak ahhoz, hogy a mindenkori magyar kormány olyan tudományosan megalapozott politikát alakíthasson ki, amely hozzásegíti Magyarországot, hogy megfelelő választ adjon korunk kihívásaira" - hangsúlyozta Pálinkás József.

A MEH közleménye szerint a 2008-as megállapodásban megkülönböztetett figyelmet szentel a "szűkebb és tágabb környezetünk politikai, gazdasági és kulturális metszetben történő vizsgálatának. Kiemelt figyelmet kap a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolása, különös tekintettel a gyermekszegénység ügyére és a probléma tudatosítására a társadalomban."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását