2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Fagyikiállítás és ujjlenyomatvétel verssel és zenével

Budapesten 70, vidéken pedig 160 helyszínen több száz program és kiállítás várja az érdeklődőket szombaton a Múzeumok éjszakáján, amit hatodik alkalommal rendeznek meg. A városban még nagyobb lesz a kavalkád, mint eddig bármikor, ugyanis a Múzeumok éjszak
2008. június 20. péntek 10:15 - Hírextra
A Múzeumok éjszakájának eseményei szombaton este hat órától hajlani kettőig látogathatók. A Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán az érdeklődők megtekinthetik egyebek mellett a Jégkorszak című kiállítást a Magyar Természettudományi Múzeumban, a Szépség óhajtása című tárlatot a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Lélek és test című fotókiállítást a Szépművészeti Múzeumban, de a magyar közönség először találkozhat az olasz Giunti kiadó nemzetközi Leonardo-kiadásaival is az Országos Széchényi Könyvtárban. A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum Amikor kinyílt Ázsia kapuja címmel az intézmény névadójának legszebb 650 úti emlékét mutatja be, megelevenítve a keleti bazárok hangulatát, a XIX. századi Indiát, Délkelet-Ázsiát, Kínát és Japánt.

Tűzzsonglőrök, szerelmi mágia

A reneszánsz jegyében telik az idei Múzeumok Éjszakája és a Tűzfesztivál a Zuglói Önkormányzat és a Mezőgazdasági Múzeum közös szervezésében. A reneszánsz életet bemutató sátrak és játszóházak mellett a Szent Iván éj hagyományait is felelevenítik a Vajdahunyadvárban kora délutántól egészen éjjelig. A jazz- és kápolnakoncerteken túl borkóstolóval egybekötött borászati tárlattal is várják az érdeklődőket június 21-én a Mezőgazdasági Múzeumban.

A programsorozat középpontjában a "Reneszánsz bor, reneszánsz élet, Tokaj reneszánsza" című kiállítás, valamint a Szent Iván Éj tüzeit életre hívó Tűzfesztivál áll. A tavaly is nagy sikerű rendezvények helyszíneihez ezúttal a Jáki kápolna is csatlakozik, ahol barokk és reneszánszkori zenét játszanak majd.
A Tüzes Múzeumok Éjszakáját szombat este 18 órakor dr. Weinek Leonárd, Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzatának polgármestere és dr. Fehér György, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója nyitja meg. A megnyitó előtt Keresztelő Szent János emlékére Zugló legfrissebben megkeresztelt gyermekét és családját köszönti majd a polgármester.

A Nagyszínpadon délután 15 órától folyamatosan szól majd a zene, többek közt Mendelssohn: Szentivánéji álom című műve is elhangzik, de fellép Balázs Elemér együttese, valamint 23 óra után nem sokkal Szalóki Ági és zenekara is.

Az este egyik (és egyben legtöbb) fénypontja a Vajdahunyadvár udvarán a Famous Grouse Beltane felvonulók produkciója, majd a Tűzmágusok mutatványa lesz 21 óra 15 perces kezdettel. Éjjel fél egykor a hagyományos Szent Iván-éji tűzugrással és a párok összeéneklésével várják az érdeklődőket.

Az idei Múzeumok Éjszakájának egyik, ha nem a leghosszabb, 10 órás borkóstolására várják még az éjszakai látogatókat. A program keretében a Tokaj Vinum Hungaricum Egyesület pincészetei mutatkoznak be borkóstolók és borvásár kíséretében.
De ha mások a bor helyett inkább kézműves bemutatókra, vagy a virágnyelviskola rejtelmeire szomjaznának, esetleg elmélyülnének a szerelmi varázslásban és titkaiban, akkor ők is megtalálhatják számításaikat az idei Múzeumok Éjszakáján a Mezőgazdasági Múzeum területén.

Gazdag zenei programot kínál a Magyar Nemzeti Galéria június 21-én, a Múzeumok éjszakáján, mely idén egybeesik a Zene Ünnepével is; a koncertek mellett tárlatvezetések, filmvetítés, verses interaktív előadások várják az érdeklődőket.

A Savoyai teraszon ott lesznek az utóbbi néhány év magyar felfedezettjei, a Singas Project, a Beat Dis és a Paso, valamint DJ Dimon, a Gogol Bordello zenekar hivatalos after-party DJ-je. A Múzeumok éjszakájára DJ Keyser, a hazai eklektikus DJ-zés alapjait lefektető "mozgalmárok" egyike hangolja rá a látogatókat.

A komolyzenét kedvelőket a Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak kamarakoncertjei várják a kiállítóterekben: a képek között Bach, Vivaldi, Ha:ndel, Mozart, Schubert, Chopin, Paganini művei és kortárs szerzemények csendülnek fel. A dzsesszrajongóknak az Unplugged Jazz színpadon a Nagy Balázs Quartet és Largo Cammino zenél.

A Múzeumok éjszakáján az érdeklődők megnézhetik Dessewffy Zsuzsanna Párhuzamos töredékek - Moholy-Nagy családi legendárium című dokumentumfilmjét is, amely Moholy-Nagy László és testvére, Nagy Ákos életét, sorsát mutatja be. A testvérek az első világháborúban szakadtak el egymástól: Moholy-Nagy útja Németországon és Amerikán keresztül vezetett a világhír felé, míg Nagy Ákos a Szovjetunióba került, s ott lett a sztálinizmus áldozata. Történetüket, amely egy lebilincselő epizódja a múlt század európai drámájának, gyerekeik mesélik el, egyikük magyarul, Amerikában, másikuk oroszul, Németországban.

A versteraszon a Forrás Színház verses interaktív előadásai hallhatók: lesz rendhagyó vers-est Galkó Balázs színművész tolmácsolásában, és Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című művének humoros, interaktív előadása Gál Tamás színművész és Bodonyi András népzenész előadásában.

Az MNG Szabadegyetem tárlatvezetésein is részt vehetnek az érdeklődők: a gótikus szárnyasoltárokat Török Gyöngyi mutatja be az érdeklődőknek, de lehetőség nyílik rendkívüli éjszakai vezetésre is a Habsburg nádori kriptában.

Az időszaki kiállítások, így a Mátyás király öröksége is tárlatvezetéssel tekinthető meg, A Természet és technika - Az újraértelmezett Moholy-Nagy 1916-1923 című tárlaton Gergely Mariann kurátor vezeti végig a látogatókat, Szurcsik József festőművész pedig bemutatja egyik kedvenc alkotását, Madarász Viktor Hunyadi László siratása (1859) című festményét az I. emeleti csarnokban.

A Kupola Panorámateraszáról az éjszakai Budapestet csodálhatják meg a múzeum vendégei, és a focirajongók kivetítőn nézhetik az esti meccset.

Koncertekkel, kiállítással, jelmezes divatbemutatóval, szakmai beszélgetéssel és sok zenével várja a látogatókat a Bajor Gizi Színészmúzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) szombaton a Múzeumok éjszakáján, amely az idén egybe esik a zene ünnepével.

A Múzeumok éjszakája már délután öt órakor kezdetét veszi a XII. kerületi múzeumban, ekkor nyílik a Vágó-képek - A színpadi látvány nagyasszonya, Vágó Nelly jelmezes titkai című kiállítás, mely a Kossuth-díjas tervező munkáin keresztül nyújt betekintést a színpadi jelmez születésének folyamatába. Vágó Nelly rajzait, akvarelljeit, grafikáit a múzeum egy-egy kiemelkedő előadás, színpadi mű köré csoportosította.
A kiállítást zenés jelmezbemutató kíséri, melynek során a tervező hagyatékából válogatott színpadi öltözékeket a DÍVAt-rend Formáció mutatja be a hagyományostól eltérő divatszínházi formában, a barokk kert ihlette koreográfiára.
Hat órakor kezdődik Szalóki Ági Karády-estje, A vágy muzsikál című koncertjén az énekesnő a negyvenes évek nagy slágereit adja elő.

Az elméleti kérdések iránt érdeklődő látogatóknak szól Kovalik Balázs, Mácsai János és Szinetár Miklós Csárdás(éj)királynő fantáziacímű beszélgetése a színházi zenéről és a zenés színházról.

Kence-fice, csillagok és a legrosszabb tárlatvezetés

Az Aquincumi Múzeumban megismerkedhetnek a római kori szépségápolással, míg a Magyar Nemzeti Galéria panorámateraszáról, amely erre az éjszakára nyit ki, Budapest szépségeiben gyönyörködhetnek.

Az Artus Társulat és a TÁP Színház előadása mellett indiai templomi tánc, installáció-készítés és több tárlatvezetés várja az érdeklődőket Budapesten a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban szombaton, a Múzeumok éjszakáján.

Autentikus indiai templomi táncot láthatnak a látogatók Sándor Éva előadásában A Maharadzsa álma címmel, mely kapcsolódik Simon Starling Három madár, hét történet, betoldások és elágazások című kiállításához.

Hegyi Loránd vezetésével tekinthetik meg az érdeklődők Braco Dimitrijevic retrospektív kiállítását a művész jelenlétében, este 8 órától gyufásdobozokból lehet installációt készíteni.

A Goda Gábor vezette Artus Társulat darabja, a Kifordított szoba, avagy Embernövények a nappaliban kifejezetten erre az éjszakára és a múzeum tereire készült, az este folyamán az előadás többször is megtekinthető lesz.

A TÁP Színház gárdája a tervek szerint a Legrosszabb kiállítás-megnyitó vagy tárlatvezetés című darabjával szórakoztatja a közönséget; a különböző performanszok más-más helyszíneken zajlanak. A színészek egyperces megnyitókat mondanak, varieté számokat adnak elő, különböző viselkedési típusokat mutatnak meg, játszanak el, egyebek mellett azt, hogy milyen a legrosszabb látogató. Este 11 órától Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház leendő főigazgatója és Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum főigazgatója tart közös tárlatvezetést a múzeum 3. emeleti kiállítóterében.

A kisebbeket délelőtt Hold volt, hol nem volt címmel mese és alkotó foglalkozás várja, Krista Anita és Érsek-Csanádi Gyöngyi bábművészek vezetésével a Ludwig Múzeumban.

Erotika a PIM-ben

Szeretem az öltözködés erotikáját címmel divatbemutató, Jónás Tamás és a 30Y "szentimentálé" koncertje, valamint felolvasószínház, tárlatvezetések várják az érdeklődőket Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) szombaton, a Múzeumok éjszakáján.
A divatbemutató Szentkuthy Miklós író ruhakölteményei alapján jött létre. Szentkuthy Miklósnak hét fontos női alak volt az életében, akik megjelennek írásaiban valós és fiktív módon is, s az utókor fényképekkel is rendelkezik.

A fotókat és írásokat alapul véve tervezték a ruhakölteményeket Sárváry Katalin, Bodnár Enikő, Gyulai Natália, Latin Anna, Molnár Virág, Nyíri Katalin és Szűcs Blanka iparművészek, s a Múzeumok éjszakáján hét színésznő - Kútvölgyi Erzsébet, Fullajtár Andrea, Für Anikó, Jordán Adél, Kapócs Zsóka, Poják Lilla, Rezes Judit - mutatja be őket a nézőknek. A bemutató rendezője Seres Tamás, az író szerepében Kulka Jánost láthatja-hallhatja a közönség; a színművész Szentkuthy Miklós írásaiból idéz, s a színésznők időnként reflektálnak rá.

Este kilenc órától a nagyszínpadon Jónás Tamás költő és a 30Y "szentimentálé" koncertjét hallhatják az érdeklődők Szomszéd lakás címmel; a költői koncerten Hámori Gabriella és Kamarás Iván színművészek is közreműködnek. A pécsi alternatív rockzenekar dalai áthangszerelve, saját meghatározásuk szerint "szentimentálé stílusban" szólalnak meg, melyeket egy-egy Jónás Tamás versei árnyalnak tovább.

Harmadik alkalommal ad különleges költői koncertet a PIM-ben rockzenekar egy kortárs költővel, az idén fényhatásokkal, vetítésekkel még összetettebbé teszik az előadást, s ezáltal közelebb hozzák a kortárs költészetet azokhoz is, akik inkább korábbi korszakok poétikájában merülnek el.

Tárlatvezetéssel tekinthetik meg a látogatók A Pál utcai fiúk-kiállítást, a Nyugat-kiállítást és a Petőfi állandó kiállítást, a múzeumi bolt előtti térben játékok várják az érdeklődőket.

Az Ady Emlékmúzeumban 18 órától Péter I. Zoltán Ady és Csinszka ünnepi könyvhétre megjelent levélregényének bemutatója zajlik, a Szellemidézés során pedig az idén 100 éves Nyugat című irodalmi folyóiratra emlékeznek; színészek olvasnak fel Ady Endre, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond, Karinthy Frigyes, Kaffka Margit, Juhász Gyula, Tóth Árpád, Csáth Géza és Füst Milán műveiből.

Okosoknak

Reneszánsz csillagászattörténeti bemutató, séta a Várhegybe épített raktárakban, kódexmásoló műhely, a tetőteraszon egy kis modern, csillagászati obszervatórium, és még sok más, ritkán látható különlegesség várja az érdeklődőket az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) a Múzeumok éjszakáján, szombaton este.

A Múzeumok éjszakája legnépszerűbb programja az OSZK-ban a Rejtett kincseink című félóránként elinduló körséta, melynek során a hegy gyomrában több mint 10 emeletnyi mélyen rejtőző raktárakat és a kötészeti műhelyben az egyes munkafolyamatokat is megnézhetik az érdeklődők, például a fűzést, a táblakészítést, és a borítópapír-festést. A szakemberek kalauzolásával zajló program része egy rövid séta a gyertyafényes angol aknában.

A térképtárban régi hajózási atlaszok láthatók, és ki lehet próbálni a korabeli műszerek másolatait. A vendégek számára csak egészen kivételes alkalmakkor megnyíló 8. emeleti

Az OSZK sporttörténeti különkiadásában régi újságok olimpiai tárgyú cikkeiből készült válogatás olvasható.

A színháztörténeti tár fő attrakciója Vízváry Mariska szakácskönyvének "gyakorlatba helyezése, tárgyiasítása lesz". Egy színészközpontú feladatsor sikeres megfejtői jutalmul válogathatnak a szakácsművészeti remekek között.
A fotótárban reneszánsz étel-, cukrászati és italkülönlegességekről készült fényképeket mutatnak be, és megvásárolhatók a legízletesebb étel- és süteménykülönlegességek fényképes receptjei.

A Csillag a holló árnyékában - Vitéz János és a humanizmus kezdetei Magyarországon című XV. századi magyar kódexkiállítás részeként a Corvinákból lehet lapokat másolni, az érdeklődők kipróbálhatják az iniciálék festését, és magukkal vihetik az általuk készített műremekeket. A kiállításon megtekinthető az első, Hess András nyomdájából kikerült könyv, a Chronica Hungarorum is.

Láthatók Leonardo da Vinci műveinek fakszimile kiadásai, egy-egy bőrbe kötött, számozott kötet értéke mintegy két és fél millió forint. Az érdeklődők közelről megnézhetnek egy középkori olvasókereket is.

A Múzeumok éjszakáján az OSZK-ban megidézik a századforduló kávéházi hangulatát plakátokkal, étlapokkal, filmhíradó-részletekkel, előadással, és a látogatók régi kávéházi cédulák reprodukcióit vihetik magukkal emlékbe.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár, az érdeklődők megismerhetik az OSZK számtalan digitális szolgáltatását.

Az OSZK-ban a Múzeumok éjszakáján látható legkisebb könyv Andruskó Károly: A kapa című, hatszor hét milliméteres kiadványa, amely 1974-ben készült Zentán, a legméretesebb az Ország könyve, amely egy méternél is nagyobb.
Az olvasók kiszolgálása a programok idején is zavartalan. Tavaly a Múzeumok éjszakáján az OSZK-nak több ezer látogatója volt, hasonló érdeklődésre számítanak idén is.

Keménykedőknek

Kommandós bemutatót, valamint a drog- és robbanószer kereső kutyák bemutatóját láthatjuk a fővárosi Rendőrség-történeti Múzeumban. Lesz kriminalisztika kiállítás, grafológiai elemzés, lézerpisztoly lövészet, és vigyázat, tenyér - és ujjlenyomatvétel is.

Fagyi és tánc vidéken

A debreceni Déri Múzeum fagylaltkiállítást, míg az egri Dobó István Vármúzeum éjszakai fáklyás barangolást kínál az odalátogatóknak.

Győrött a Városi Művészeti Múzeumban a Magyar Mozdulatművészeti Társulat lép fel a közgyűjtemény főépületében, az Esterházy-palotában. Ezzel a produkcióval kapcsolódik a pénteken Győrött kezdődő VI. Magyar Táncfesztivál a múzeumok kalandos éjszakájához.
A Magyar Mozdulatművészeti Társulat a múzeumban őrzött képzőművészeti alkotások páratlanul szép környezetében Rítus című kompozícióját adja elő szombaton.

A soproni Központi Bányászati Múzeum látogatói a szakemberek jóvoltából megismerhetik a kiállított tárgyak történetét, köztük olyan érdekes részleteket, pletykákat is, amelyeket egy szigorúan szakmai igényű ismertető nem tartalmaz. A programot fáklyás kerti mulatság zárja.

A Győri Xántus János Múzeum udvarán megelevenedik Sobri Jóska története a Kajárpéci Vízirevű előadásában. A vásári játékot nyáréji szerenád, majd tűzzsonglőr bemutató követi - közölte Némethné Jankovics Györgyi, a múzeum közönségszolgálati munkatársa.

A Múzeumok éjszakája a Nagycenki Kisvasúton már szombat délelőtt elkezdődik. Az András nevet viselő, több mint 100 éves kismozdony ugyanis egész nap húzza majd a vonatokat Nagycenk és Fertőboz között. A menetrend szerinti járatokon kívül este 8 órakor, nagyszámú érdeklődő esetén pedig fél 9-kor is különvonatot indít a nagycenki Széchenyi Múzeumvasutat működtető Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) a Kastély állomástól Barátságig és vissza.

A Múzeumok éjszakáján díjmentesen látogatható a Kastély állomás mellett a kisvasúti járművek állandó kiállítása, valamint a GYSEV történetét bemutató kiállítás.
Forrás: Kultúrpart
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását