2024. április 26. - Ervin

Megújította együttműködését a BRFK és a polgárőr szövetség

Megújította együttműködését a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szövetség csütörtökön, így a jövőben akár vegyes rendőr-polgárőr járőrpárok is dolgozhatnak a fővárosban.
2008. június 19. csütörtök 17:23 - Hírextra
Tóth Gábor dandártábornok, budapesti rendőrfőkapitány a megújított megállapodás aláírása előtt felidézte: évek óta együttműködik a rendőrség és a budapesti polgárőr szövetség. A helyzet abban is változatlan, hogy évek óta komoly létszámhiánnyal küzd Budapest rendőrsége; jelenleg 1.300-1.400 rendőr hiányzik a fővárosból.

Mint mondta, "balgaság" nem kihasználni a polgárőrök segítségét.
"Óriási hiba lenne, ha pont azt a réteget, a polgárőröket nem fogadnánk szívesen, nem hagynánk, hogy segítsenek, akik minden ellenszolgáltatás nélkül segíteni akarnak a rendőrségnek azért, hogy Budapesten jobb legyen a közbiztonság" - jelentette ki.

Hangsúlyozta: a BRFK eddig is igénybe vette a polgárőrök segítségét, de a jövőben - a megújított megállapodás értelmében - akár vegyes járőrpárokat is kialakíthatnak.

A rendőrszakma területén vannak területek, amelyek nem kockázatosak, de jobb, ha két ember látja el szolgálatot, ugyanakkor elég, ha csak az egyikük rendőr, akinek van intézkedési jogosultsága - mondta. Ilyen terület a közlekedés, ahol - mint mondta - "szinte semmit nem kell csinálni, csak jelen kell lenni, ott kell állni", és akkor az emberek betartják a szabályokat, nem veszik igénybe a buszsávot.

A főkapitány a kerületi kapitányokat arra kérte, a szolgálatszervezés során vonják be a polgárőröket a szolgálat ellátásába. Ezzel - mint mondta - el lehet érni, hogy az egy járőrpárból kettő legyen, és olyan érzete lesz az embereknek, hogy több rendőr van az utcákon, jobb a közbiztonság.
A megújított megállapodás értelmében a BRFK részt vesz a polgárőrök képzésében.
Ezzel kapcsolatban Kardos Pál, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szövetség elnöke elmondta: a képzés ahhoz kell, hogy ne "hobbi-polgárőrség" legyenek, hanem professzionális szervezet.

Mint mondta, "melléktermék", ha a polgárőr bűnözőt fog, hiszen a fő feladata a bűnmegelőzés.
Budapesten több mint háromezer polgárőr van jelenleg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását