2024. április 29. - Péter

Harmadik világi infrastruktúra

Sok helyen a harmadik világot idéző, elöregedett infrastruktúrára épül a világ globális nagyhatalma, az Egyesült Államok.
2008. június 18. szerda 09:32 - Hírextra
A keddi The Washington Post, a vezető tengerentúli liberális napilapok egyike egy vízfőnyomócső megrepedése kapcsán külön szerkesztőségi cikket szentelt annak, hogy az amerikai főváros környékén milyen elaggott közüzemi hálózat működik.

A Washingtontól északra fekvő marylandi Montgomery megyében vasárnap törött el egy 121 centiméteres vezeték, aminek következtében több mint 300 millió liter víz ömlött a közeli Rock-patakba. Vélhetően több tízezer háztartás maradt vízszolgáltatás nélkül, a hatóságok 1200 éttermet zárattak be a fertőzésveszély megelőzésére. Hétfő reggel a nyári gyerektáborok is bezártak, az uszodák sem nyitottak ki, a lakosságnak azt tanácsolták, forralja fel a vizet fogyasztás előtt.
Lapértesülés szerint a térségbeli víz- és csatornaművek, a Washington Suburban az amerikai-mexikói határnál kétszer hosszabb vezetékhálózatot üzemeltet, amelynek jelentős része 70-80 éves, elérte végső élettartamát. Tavaly rekord számú, 2129 csőtörés történt. A hatóságoknak egyelőre elképzelésük sincsen, miből újíthatnák fel a hálózatot, a jelenlegi költségvetés évente 25 mérföld vezeték cseréjét teszi lehetővé. A Montgomery megyei hatóságok egyik javaslata szerint minden háztartástól havonta 20 dollárt szednének be a javításokra, szakértők szerint azonban így is csak évente 50 mérföld csövet lehetne felújítani, ami a hálózat kevesebb mint 1 százaléka. A tavaszi-nyári kiadós esőzések, viharok gyakran idéznek elő áramszüneteket is a térségben, az elektronikai üzletek egyik legkelendőbb terméke a szünetmentes tápegység.
Az Amerikai Vízmű Szövetség adatai szerint a vízvezeték- és csatornahálózat Amerika-szerte felújításra szorul.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását