2024. április 28. - Valéria

Előzetesben az elkövető

A rendőrség kezdeményezi a fényeslitkei késelő, egy 40 éves helyi lakos előzetes letartóztatásba helyezését; ő az, aki vasárnap este egy 14 éves fiút megölt, 16 éves társát pedig súlyosan megsebesítette - közölte a rendőrség szerdán az MTI-vel. Az Országo
2008. június 18. szerda 15:07 - Hírextra
Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtószóvivője a távirati iroda munkatársának kérdésére kijelentette: "az eddigi nyomozás során nem merült fel, hogy bármilyen etnikai jellegű ügy húzódna meg a gyilkosság hátterében".

Mártha Tibor, Fényeslitke polgármestere a médiában felvetődött kérdés magyarázataként az MTI-nek elmondta: "sajnos több sajtóorgánum, sőt különböző érdekvédelmi szerveződések is nemzetiségi konfliktusként próbálják beállítani a történteket, aminek semmilyen alapja nincs". Az önkormányzati vezető hozzátette, hogy sokan csak azért emlegetnek "valamiféle Olaszliszkát" - ahol cigányok verték agyon egy könnyű sérüléses baleset után az autót vezető tanárt -, mert Fényeslitkén roma származású gyerekek a szurkálás áldozatai, az elkövető pedig nem az.
A polgármester hangsúlyozta: a 2570 lakosú Fényeslitkén békességben élnek a magyarok és romák; utóbbiak aránya egyébként öt százalék alatt van.

Elmondta, hogy "a romák között 60-70 százalékos ugyan a munkanélküliség, de közülük mindenki minden munkalehetőséget megragad, ingáznak, idénymunkát és közmunkát végeznek, nincs aki csak segélyből tengődne".

Mártha Tibor arról is szólt, hogy a roma családok utcájában is kiépítettek minden közművet, és a kisebbség tagjai tisztességesen fizetnek a szolgáltatásokért, térítik a családonkénti 90 ezer forint összegű szennyvíz-beruházási hozzájárulás részleteit is.

"Nálunk ismeretlen fogalom a diszkrimináció vagy az emlegetett megélhetési bűnözés, példaértékűen élünk egy közösség tagjaként, és biztos vagyok benne, hogy így lesz ez a tragédia után is" - állította az önkormányzati vezető.

Hozzáfűzte, hogy a helyi általános iskolában például pályázati támogatással nemrég indítottak felzárkóztatási programot, ahol pluszoktatást kapnak a hátrányos helyzetű magyar és roma gyerekek, tudáslemaradásuk pótlására.

Mártha Tibor elmondta még, hogy az elhunyt 14 éves kisfiút, aki még általános iskolás volt, csütörtökön temetik Fényeslitkén. Megjegyezte, hogy a családot újabb tragédia érte: elhunyt a gyermek hosszú ideje betegeskedő, rendszeres művesekezelésre szoruló nagymamája, akit nyilván megviselhetett unokájának halála is.

A kórházban ápolt 16 éves fiúról - ő most fejezte be az általános iskolát és szakmunkásképzőbe jelentkezett Nyíregyházára - a polgármester úgy tájékoztatott, hogy a műtét után már jó van, és az orvosok szerint nem lesz maradandó következménye a sérülésének.

A késelőről Mártha Tibor azt mondta, hogy "nem tudni mi történhetett vele, hiszen rendes, dolgos embernek ismerik Fényeslitkén, talán az alkalmi italfogyasztás és a nyugtató gyógyszer együttes hatása váltotta ki belőle a megmagyarázhatatlan agressziót".

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) az elhunyt gyereket saját halottjának tekinti, és szerdai közleményében arra kért valamennyi nem roma szimpatizánst, civil szervezetet és mindazokat, akik elutasítják a rasszizmust és az erőszakot, hogy irodájuk épületére fekete zászlót tegyenek ki.
Ifj. Bogdán János a roma érdekképviseleti szervezet szóvivője keddi közleményét pontosítva az MTI-nek úgy fogalmazott: az értelmetlen és brutális cselekedet áldozata egy olyan gyermek, aki még az általános iskolát sem tudta befejezni, súlyosan megsérült társa pedig most kezdené középiskolai tanulmányait.

Arra, hogy a fenyeslitkeiek szerint nincs etnikai vonatkozása a bűncselekménynek, az OCÖ szóvivője úgy reagált: "elítélünk minden bűncselekményt, főként ha azt gyermekek sérelmére követik el", de megjegyezte, "a cigányok elleni előítéletesség egyre gyakrabban vezet önbíráskodáshoz". Véleménye szerint viszont ebben a tragédiában sem mellékes, hogy roma származású sértettről és áldozatról van szó.

"Akkor, ha mindez fordított helyzetben történik, a napilapok öles betűkkel hirdették volna azt, hogy cigányok gyilkoltak Fényeslitkén, mint ahogy tették Olaszliszka kapcsán" - jelentette ki, hozzátéve: a média számára az sem bírt hírértékkel, amikor cigány származású fagyűjtögetőket lőttek agyon nem cigányok - utalt a tavaly októberben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fonyban történt esetre, amikor egy természetvédelmi őr önvédelmi fegyverével agyonlőtt egy 39 éves férfit, aki apjával fát lopott a közeli erdőből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását