2024. március 29. - Auguszta

Árnyékkormány alakult a politikai elittel szemben

Árnyékkormány alakult hazánkban. Nincsenek bársonyszékei, sem miniszterei. Tagjai tiszteletre méltó szakemberek, akiknek van politikai, gazdasági elképzelése Magyarország jövőjéről. Szemben a jelenlegi pártokkal – véli Lányi András az ötletgazda.
2008. június 18. szerda 15:50 - Pénzes Dávid
Lányi András, a szélmalomharcoló. Az Élőlánc Magyarországért elnöke, az Országos Civil Fórum egyik létrehozója… és még sok minden. Lányi András a rendszerváltás óta következetesen áll ki az ész érvek és a világos beszéd mellett. "Én nem változom, csak a politika" – szerinte rossz irányba.

A Civil Fórum célja
Magyarországon a parlamenti rendszer nem élvezi a közvélemény bizalmát, nem juttatja kifejezésre a nép akaratát, és nem teszi lehetővé a kormányzat ellenőrzését. Akik az Országos Civil Fórumot létrehozták, a politika becsületének helyreállítására tesznek kísérletet.
Az Országos Civil Fórum az őszödi beszéd után felszínre jutott politikai válság időszakában indult. A szervezők megpróbáltak a zavaros időkben támpontot nyújtani az ország jövőjéhez a legfontosabb társadalmi, gazdasági, és politikai kérdésekben. Sikerült a körükbe csábítaniuk olyan szaktekintélyeket, akik a politikai palettán sokszor egymással szemben álltak. Így a fórumon kifejthette álláspontját többek közt Gazsó Ferenc, az MSZP Társadalompolitikai Tagozatának tiszteletbeli elnöke, Mellár Tamás a KSH volt elnöke, Éger István az Orvosi Kamara elnöke, vagy Kovács Árpád az Állami Számvevőszék elnöke.

A fórumon a különböző területek szakemberei hosszú hónapok alatt egybegyűjtötték a gazdaság ill. politika és társadalom állapotával kapcsolatos tényeket, majd kidolgozták saját javaslataikat a problémák megoldásához. Ezek a javaslatok jelennek ma meg a nemrég indult  árnyékkormány.net oldalon.



Felhasználhatja a jelenlegi kormány is

Árnyékkormány.net
„Nem hisszük és másokkal sem kívánjuk elhitetni, hogy a fejlődés forrásait felélő növekedés, a jólétnek hazudott esztelen pazarlás fenntartható. Hogy bármi előbbre való lehet napjainkban az emberhez méltó élet természeti feltételeit pusztító ökológiai katasztrófa elhárításánál.”
Az oldal Lányi András elmondása szerint nem egy árnyékkormány létrejöttét jelenti. Csupán koncepciókat tartalmaz, melyet akár a jelenlegi kormány is felhasználhat saját programjába. Alternatív programok műhelye, mely jelenleg nyolc témakörben mutatja meg elképzeléseit. Ezek: egészségügy, közlekedés és építésügy, energiapolitika, külpolitika, oktatás, vidékfejlesztés, környezet- és természetvédelem, valamint a gazdaság/költségvetés.

A témakörök három részből állnak. A fő koncepció, a hozzá kapcsolódó szakcikkek, illetve a háttéranyagok. Ezekből olyan részletes és alapos kép rajzolódik ki az elképzeléseikről, melyet egyik parlamentben ülő párt sem tud felmutatni. Lányi András ezzel kapcsolatban kifejtette, szívesen veszik, ha az ő programjuk átkerül a nagypolitikába, bár erre kevés esélyt lát. Mint mondta, a jelenlegi pártok nem engedhetnek meg maguknak egy ilyen típusú, markáns politikai mondanivalót.

A pártok képtelenek ésszerűen vitázni

Árnyékkormány.net
„Ma két gazdaságpolitikai modell között választhatunk. Az egyik a nemzetközi cégek és hálózatok befolyásának növelésével számol, a hazai szereplők csökkenő részesedése mellett, a másik hazai adottságokra épít, és a helyi erőforrások mozgósításától vár eredményt. Ez utóbbi feltételezi az állami újraelosztás a mostaninál nem alacsonyabb mértékét, egyszersmind céljainak és eszközrendszerének alapos újragondolását. Mi ez utóbbit javasoljuk.”
Ahogy a honlap is írja: a pártok programjaikat a politikai marketing szempontjaihoz igazítják, eljárásaikat a pillanatnyi érdekeikhez. Jövendő terveiket egymás elől is titkolják, nehogy a vetélytárs valósítsa meg őket. Lányi hozzátette, hiába vannak jó szakértői csoportok a politikai pártok holdudvarában, vagy akár párton belül is, ezek képtelenek vitázni egymással: nincs meg hozzá a megfelelő fórum, idő, tér. De ha volna is, a pártvezetés lenyomná ezeket a törekvéseket. Lányi András határozott véleménye, hogy a politikát tematizáló szellemi munkát a civil mozgalmaknak kellene munícióval ellátni.

A honlap amolyan szerkesztőségként működik – mondta Kajner Péter a honlap másik felelős szerkesztője. Nagyon szívesen fogadják a cikkeket, véleményeket ötleteket, amiket saját elveik szerint közölnek. Mint mondta, próbálnak az időszerű politikai kérdésekre is reagálni, de napi frissítésre és a politikai csatározásokba nem kívánnak beszállni. A napi frissítéshez megfelelő gárdájuk sincs. Céljuk inkább a társadalmat érintő kérdések alapos megvitatása és az általuk legegészségesebbnek talált koncepció nyilvánosságra hozatala.

Lányi Andrást kérdeztük a honlap tartalmának politikai fogadtatásáról.

Megkereste önöket bármely politikai párt, hogy átvegyék a programjukat, esetleg szakértői szinten egyeztessenek?

Nem. És mi sem őket. Mi felkínáljuk számukra a lehetőséget, és nem bánjuk, ha élnek vele.

Akkor mégis, hogyan kívánnak nyomást gyakorolni a hatalomra? Működik ez ma Magyarországon ész érvek segítségével?

Nem, ez nem így működik. Lassú folyamat, amíg eljutunk a nyilvánossághoz. Amint ez megvan, és a média is érdeklődni kezd az ügy iránt, jöhet a társadalmi háttér. Azaz, ha kell utcára lehet vinni az embereket. Erre már reagálnia kell az aktuális vezetésnek.

Nem sziszifuszi munka ez?

De. Nehéz, nagyon nehéz. Az esélytelenek nyugalmával csináljuk ezt már jó ideje. Ám vannak olyen jelek, melyek azt mutatják, érdemes.

Konkrétan?

A „Futunk a pénz után” kezdeményezés ilyen volt. Az ötnapos váltófutás legfőbb célja az volt, hogy ország közvéleményét és a döntéshozók figyelmét felhívjuk a falusi iskolák megtartásának fontosságáról. Ma már az oktatási szakállamtitkárig eljutott az általunk megfogalmazott gondolat, és valódi tárgyalások kezdődtek.

Az árnyékkormány.hu létrejöttének tömören megfogalmazható háttere?

Gyenge a demokratikus nyilvánosság. Ezt szeretnénk erősíteni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását