2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A szocialisták kezelik az Unós forrásokat

A helyi szocialista párt vezetőjének családjához és az MSZP-hez kötődő személyekhez került a vidékfejlesztést szolgáló, a helyben 1,2 milliárd forinttal gazdálkodó Leader-program hódmezővásárhelyi koordinálása - jelentette ki Benkő Zsolt önkormányzati kép
2008. június 18. szerda 14:22 - Hírextra
Hernádi Gyula megdöbbentőnek, és méltánytalannak tartja a támadást, amely a térség érdekében ingyenes munkát végző csoportot érte. Havasi Katalin, a Fidesz városi elnöke felvetette a vásárhelyi MSZP-csoport feloszlatásának szükségességét.
A Leader-programot nem "az MSZP pénzosztó műhelyeként" hozták létre, hanem azért, hogy segítse a vidék fölzárkóztatását, a munkahelyteremtést az elmaradott kistérségekben - mondta sajtótájékoztatóján a hódmezővásárhelyi önkormányzat városüzemeltetési bizottságának fideszes elnöke.
A hódmezővásárhelyi kistérség elkövetkező öt évének fejlesztéseit meghatározó, a pályázatok kiírásáról, azok elbírálásáról, a források elosztásáról döntő akciócsoportban azonban meghatározó befolyást szerzett a szocialista párt, valamint helyi vezetője, Hernádi Gyula és családja - közölte az önkormányzati képviselő.
Benkő Zsolt szerint "felháborító és visszatetsző", hogy a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Helyi Vidékfejlesztési Közösség tagjai Hernádi Gyula közvetlen családtagjai, a kistérség szocialista támogatású polgármesterei és MSZP-s képviselők.
Hozzátette: nem az a baj, hogy a szocialista párt helyi vezetői részt vesznek a Leader-program helyi munkájában, hanem az, hogy "csak ők vesznek részt" ebben.
A kistérség fejlesztési elképzeléseit a nyilvánosság teljes bevonásával kellene megalkotni, úgy, hogy az unióban már tizennyolc esztendeje sikerrel működő program forrásai azokhoz jussanak el, akiket az illet, a mikro- és kisvállalkozásokhoz, a civil szervezetekhez és az önkormányzatokhoz - hangsúlyozta Benkő Zsolt.
Hernádi Gyula az MTI-nek elmondta, a helyi Leader-közösség egy esztendeje jött létre, tagjai ingyen, társadalmi munkában dolgoznak.
A szervezet megalapításakor a kistérség 128 civil szervezetét keresték meg, fórumokat szerveztek, a csatlakozásra buzdító hirdetéseket jelentettek meg újságokban, rádióban, egy helyi lapban pedig jelenleg is folyamatosan szerepel a felhívásuk. A hódmezővásárhelyi önkormányzatot is megkeresték, ott azonban elutasító választ kaptak - közölte a képviselő.
Az akciócsoport megalakulása a feltétele annak, hogy a kistérség számára elérhető legyen az 1,2 milliárd forintnyi uniós forrás. A szervezőmunka ellenére a közösségnek jelenleg csak 36 tagja van. Úgy tűnik, sokaknak "nem fűlik a foga az ingyenmunkához" - fogalmazott Hernádi Gyula.
Hozzátette: több csatlakozót személyesen győzött meg a belépésről, közvetlenül hozzá azonban csak hat-nyolc tag köthető.
Havasi Katalin, a Fidesz városi elnöke szerint megdöbbentő, hogy a helyi közösségért eddig is sokat tevő egyházakat és civil szervezeteket kihagyva egyetlen párt - az MSZP - érdekköre meghatározó mértékben szerzett befolyást a vásárhelyi embereket megillető 1,2 milliárd forintnyi forrás fölött.
"Ez a tény az MSZP-re a pénzlenyúlás szándékának, a vásárhelyi szocialistákra pedig az elzuschlagosodás gyanújának az árnyékát veti" - fogalmazott a politikus. Hozzátette: ez a demokrácia megkerülése, kijátszása, s méltatlan a város közgyűlésének választott tagjaihoz.
"Vajon mi a véleménye az uniós pénzek párt- és családi kézbe vételéről az MSZP országos vezetésének? Országosan is ezt tűzte-e ki irányvonalként, vagy elhatárolódik a vásárhelyi eseményektől és feloszlatja a vásárhelyi csoportot?" - kérdezte sajtótájékoztatóján Havasi Katalin.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását