2024. július 20. - Illés

Vége van az űrbiznisznek

Gazdasági hanyatlás várhat az amerikai űrsiklóprogramból sokat profitáló floridai partvidékre - írja az amerikai sajtó. A NASA ugyanis két éven belül kivonja a használatból az Atlantist, a Discoveryt és az Endeavourt, ezt követően pedig öt évig nem küld e
2008. június 17. kedd 22:30 - Hírextra
Megkezdődött a visszaszámlálás azokban a kisvárosokban, amelyeknek a gazdasága az amerikai űrsikló programra épült. Florida állam észak-keleti vidékét Space Coastnak, azaz űrpartnak is szokták nevezni. Itt található a Kennedy Űrközpont és innen startolnak az űrsiklók.

A környékbeli szállodák, motelek és éttermek idáig jól megéltek a fellövésekre érkező turistákból és az űrbiznisz 8000 ezer beszállítónak adott munkát. Az amerikai űrhivatal, a NASA becslései szerint azzal, hogy két éven belül múzeumi darabbá válnak az 1980-as évek óta repülő siklók, közel hat és félezer ember veszíti el az állását.

Az űrprogram persze folytatódik, de Floridából egy ideig nem szállnak fel kozmonauták. A turizmusból élők nem sok jóban reménykednek, hiszen bevételeik egy-egy fellövés alkalmával a szokásos háromszorosára ugranak, és a Kennedy Űrközpont egyik varázsa is az, hogy az ember kicsit egy jelenleg is folyó program részének érezheti magát.

Tudósok - munkanélküli segélyen

A térség a hetvenes években már átélt valami hasonlót, amikor a NASA leállította az Apolló-programot. 1968-ban még 26 ezren dolgoztak a Kennedy Űrközpontban, a hetvenes évek közepén azonban már csak 16 ezren. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy az egyik környékbeli megye munkaképes lakosainak 40 százaléka a NASA-nak dolgozott.

Az Apolló-program végén aztán nem volt ritka, hogy az egykori magasan kvalifikált alkalmazottak és tudósok munkanélküli segélyen éltek.

A helyi illetékesek ezúttal el akarják kerülni a megrázkódtatást. Vannak cégek, amelyek megpróbálják kihasználni a környék adottságait és beköltöznek, de egyelőre nem tudni, hogyan reagál majd a gazdaság a megkopott patinájú terület lehetőségeire, ahol néhány éven belül minden a büszke múltat és nem a jövőt
fogja idézni.

A siklóprogram lezárulása máshol is fájdalmas lesz. Várhatóan 1300 munkahely szűnik meg a Katrina hurrikán miatt amúgy is megsebzett New Orleansban, ahol a külső üzemanyagtartályok készülnek. A texasi Johnson Űrközpontban pedig 2400 embernek mondanak majd fel.

A siklók 2010-es nyugdíjazása után csak öt évvel indul majd az első Constellation misszió, a leendő Orion űrhajóval. A NASA számára fejfájást jelent, hogy miközben sokaknak fel kell mondani, nem akarja elveszíteni legfontosabb alkalmazottait. Ezeket átképzési programokkal próbálja továbbra is a környéken tartani. Sokan vannak, akik inkább már előre felmondanak és megpróbálnak máshol állást találni.
Forrás: InfóRádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását