2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Törvény szabályozza a derékbőséget

Törvény által szabják meg Japánban, hogy a szigetország lakosságának mekkora lehet a derékbősége. A törvény, amely két hónappal ezelőtt lépett életbe, a cégek és a helyi önkormányzatok kötelességévé tette, hogy évente megmérje a 40 és 74 év közötti lakoso
2008. június 17. kedd 08:15 - Hírextra

A jogszabály hatálya a japán lakosság 44 százalékát, összesen 56 millió embert érint - olvasható a The New York Times honlapján.

A törvény megállapítja a maximálisan megengedhető derékparamétereket: ez a nők esetében nem haladhatja meg a 90 centimétert, a férfiaknál pedig a 85 centimétert. E paraméterek meghatározásánál a japán kormány a Nemzetközi Diabétesz Szövetség 2005-ös irányelveit vette figyelembe. A szervezet egyébként a derékbőség mérését tartja az egészségügyi rizikók kiszűrésének legegyszerűbb módjának.

Azoknak a japán állampolgároknak, akiknek derékbősége meghaladja a megengedettet, három hónap múlva újbóli mérésre kell jelentkezniük, s ha nem történt javulás, táplálkozási útmutatót kapnak. Ha további hat hónap után is bővelkednek a derékcentiméterekben, a helyes táplálkozást oktató tanfolyamra küldik a renitenseket.

A remények szerint a következő négy év során a derékbőségkontroll révén 10 százalékkal csökken a túlsúlyos japánok száma, s összesen 25 százalékkal hét év alatt. Azok a cégek és önkormányzatok, amelyek nem teljesítik a hétéves terv karcsúsítási irányelveit, a későbbiekben pénzbüntetésre számíthatnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását