2024. május 7. - Gizella

Étteremtisztasági mozgalom

Immár negyedik éve, hogy Isztambul egyik negyede és egy amerikai multinacionális cég útjára indította a Fehér Liliom mozgalmat, amelynek lényege, hogy a valóban tiszta éttermek egy kék alapon fehér liliom szimbólumot viselhetnek.
2008. június 16. hétfő 15:56 - Hírextra

A kampány kulcsmotívumát, a liliomot azután viselhetik a vendéglők, hogy közegészségügyi szakemberek elég higiénikusnak találták a helyet, a konyhától a mosdóig - a wc-k külön jelzést kapnak. Az auditálás, azaz értékelés önkéntes alapon történik. Első alkalommal ingyenes, később sem kerül sokba. Az éttermet rendszeresen megvizsgálják higiéniai szempontból.

Eddig Törökországban és Lengyelországban indult el a mozgalom, Budapest után pedig Prága a következő főváros, ahol láthatók lesznek majd a fehér liliomok.

Mind Törökországban, mind Lengyelországban rövid idő alatt több száz étterem kérte ki higiéniai bizonyítványát, cserébe pedig megkapták a szimbólumot, amelyet viselhetnek az üzleten belül vagy akár kint, ajtómatrica gyanánt. Különböző kiadványokban vagy guide-okban, azaz étteremkalauzokban is feltüntethetik - magyarul és angolul - így ez számukra vendégcsalogató vonzerővé válik.

Nem kötelező a takarításkor a háztartási tisztító- és fertőtlenítőszereket gyártó világcég termékeit megvásárolni ahhoz, hogy megkaphassák a jelzést - hangzott el a hétfői tájékoztatón.

Az auditálást Magyarországon a Semmelweis Egyetem közegészségügyi felügyelő szakának harmad- és negyedéves hallgatói, azaz a jövőben higiéniával foglalkozó szakemberek végzik.

Minden étterem kap egy alapos elemzést hiányosságairól és a javításra váró területekről, de akik nem felelnek meg, azokat nem büntetik fekete liliommal. Azon éttermeket, amelyek nem felelnek meg a Fehér Liliom elvárásainak, de utólag elvégzik az elemzés szerinti javításokat, egyeztetés után másodszor is értékelik.

A tájékoztató után adta át a cég régiós igazgatója az első Fehér Liliomot az egyik legpatinásabb budapesti étterem igazgatójának. Az auditálásra a vendégek is jelölhetik kedvenc éttermüket a www.feherliliom.hu weboldalon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását