2024. április 24. - György

Himnuszt cserélnének a románok

A román válogatott labdarúgói lecserélnék országuk himnuszát egy olyan nemzeti dalra, amely szerintük ritmusosabb lenne.
2008. június 12. csütörtök 20:16 - Hírextra
Az Európa-bajnokságon szereplő románok azért lettek most elégedetlenek a himnuszukkal, mert a halálcsoportnak is nevezett C jelzésű kvartett franciák elleni nyitómérkőzése előtt külön begyakorolták nemzeti dalukat.

Úgy tűnik, hogy Victor Piturca szövetségi kapitány a meccs taktikai előkészítése mellett így akart minél nagyobb hangsúlyt fektetni a játékosok lelki felkészítésére. A román sajtó szerint a mérkőzés előtt valamennyi labdarúgó megkapta papírra kinyomtatva a himnusz szövegét, hogy azt megtanulják, és együtt énekelhessenek a szurkolókkal. Ugyanis vannak románok, akik még nem tudják fejből ezt az éneket, amit a XIX. században szereztek, de csak az 1989-es rendszerváltáskor vált az ország himnuszává.

A román futballisták azonban lelombozódtak, amikor összehasonlították himnuszukat a franciák nemzeti dalával, a Marseillaise-zel. Ez utóbbiról megállapították, hogy sokkal ritmusosabb és alkalmasabb arra, hogy a nagy téttel rendelkező mérkőzések előtt megfelelő lelki állapotra hangolja a játékosokat.

A román labdarúgó szövetség felkarolta a himnuszcsere ötletét, és a változás érdekében készek az államfőnél is lobbizni. A román sportvilág kiválóságai azonban ellenzik az újabb váltást, amit egyébként csak népszavazást is igénylő alkotmánymódosítással lehet megvalósítani. Addigi is a román játékosoknak azt javasolták, hogy ezentúl ritmusosabban adják elő a jelenlegi himnuszt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását