2024. április 19. - Emma

Elnémult besúgók – a titkosszolgálat szelleme kísért

A rendszerváltás utáni politikai viták visszatérő eleme hazánkban az egykori állambiztonságiak, besúgók és tartótisztek problémája. Sokan Csehországra mutogatnak, hogy lám, ott megvolt a nagytakarítás. Azonban mi még szerencsésnek is érezhetjük magunk Rom
2008. június 12. csütörtök 17:30 - Constantinovits Milán


Hazafias besúgók jól megfizetve

A Securitate formálisan tizennyolc éve feloszlott ugyan, ám tagjainak névsorát csak az utóbbi időben kezdték el nyilvánosságra hozni. Ennek oka, hogy sokan az SRI-ben folytatták tovább tevékenységüket, mások nyugállományba vonultak, azonban a szekus iratok csak nemrég váltak hozzáférhetővé, kutathatóvá. Bár 1999. december 9-én a román törvényhozás elfogadta a 187. sz. törvényt, amely létrehozta a Kommunista Állambiztonság Irattárát Vizsgáló Bizottságot (CNSAS), a múlt feltárása csak 2006-ban kezdődhetett meg, amikor Călin Popescu Tăriceanu a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke - és egyben kormányfő - intézményesítette a CNSAS-t. A Nagy Románia Párt ugyanis egészen addig folyamatosan hátráltatta a vizsgálóbizottság munkáját, arra hivatkozva, hogy a Securitate csak hazafias kötelességének tett eleget.

Nehezítette a szembenézést az is, hogy nem egyértelműen negatív a múlt rendszer kiszolgálóinak társadalmi megítélése Romániában. Ezt mutatja, hogy az egykori szekusok kiemelt nyugdíjat kapnak: míg mások átlagosan 650 lejt (kb. 50 ezer forint) vesznek kézhez havonta, a volt állambiztonságiak nem ritkán ennek a hétszeresét(!). A jelenlegi liberális kormányzat ezen az anomálián kíván változtatni: tervezetük szerint, akiről az Átvilágítási Tanács jogerős határozatban kimondja, hogy besúgóként tevékenykedett, annak normálisra csökkentenék a járandóságát.

A dossziék nyitogatását végző CNSAS-nek sem egyszerű a munkája, januárban alkotmányellenesnek minősítették ama jogkörét, amelynél fogva jogerősen kijelenthette, hogy valaki a Secu kötelékeibe tartozott-e avagy sem. A hatókör megvonása országos elégedetlenségi hullámot váltott ki, azonban mindenütt csak kevesek demonstráltak ellene. Basescu államelnök végül kompromisszumos megoldással engedélyezte a CNSAS munkáját, viszont csak javaslattevő szerepet adott neki, és a helyhatósági választások jelöltjeinek átvilágítását is fel kellett függeszteniük.

Az egyház is nyakig benne volt

A tényfeltáró munka lassításának fő oka, hogy a román társadalmat valósággal sokkolták a napvilágra került információk. Kiderült, hogy jóval többen vettek részt az elnyomó államgépezet működésében, mint azt korábban feltételezték. A CNSAS vizsgálata alapján Nicolae Corneanu bánsági metropolita és Constantin Balaceanu Stolnici akadémikus is együttműködött a titkosszolgálattal, illetve Bartolomeu Anania (Kolozs), Andrei Andreicu (Fehér), Gherasim (Vâlcea) és Teodosie (Tomis) ortodox egyházi vezetők is beismerő vallomást tettek.

Számos katolikus és protestáns vezetőről is kiderült, hogy nem tiszta egészen a múltja. A reformátusok részéről Tőkés László küzd az egyházi hálózat feltárásért, ő leplezte le, hogy például Bányai Ferenc temesvári lelkipásztor írt jelentéseket a Securitáténak. Besúgó volt a püspök sógora, a Stelian álnéven jelentő Bartha Tibor is. De jelentéseket írt Gálffy Zoltán kolozsvári teológiai tanár is, aki tagja volt a rendszerváltás utáni református zsinatnak. Aron fedőnévvel jelentett a szintén temesvári Halász Sándor, Paptamási egykori lelkésze, Kovács Imre pedig Avramként írta alá jegyzeteit. Herman név alatt pedig Fazekas Sándor ténykedett, ő jelenleg egy nagyváradi gyülekezet lelkésze.

Lassan tisztul a kép

Románia harcot folytat a múlttal, és bár nagyon vegyes a társadalom hozzáállása, egyre több a pozitív fejlemény. Ilyen a tervezett nyugdíjreform, vagy a pár éve megnyitott Máramarosszigeti börtönmúzeum, ami a legvéresebb államterrornak állít sokkoló, de hiteles emléket. Megkezdődött a ’89-es forradalmárok hivatalos elismerése is, azonban öröm az ürömben, hogy sok szekust szintén rehabliltáltak közben, és Tőkés Lászlót pedig nem. A püspök erről így nyilatkozott: „Rég rossz, hogy ha egy embernek magának kell folyamodnia azért, hogy elismerjék, hogy forradalmár vagy nem forradalmár, hát én Iliescuhoz nyújtsak be kérvényt, hogy érdemeimet elismerjék, megítélésem szerint azon a szinten, ahol én mozogtam megalázó volna elvárni tőlem.” Ám az mindenképpen örvendetes, hogy Tőkés érdemeinek állami elismerését épp egy ortodox érsek, Nicolae Corneanu kezdeményezte.

A Secu és az emberkereskedelem
Ceausescu idejében a Securitate hírszerző részlege rendkívül fontos gazdasági tevékenységet is folytatott. Ennek első megjelenési formája volt a német és a zsidó származású román állampolgárok az NSZK-nak, valamint Izraelnek való "eladása". A folyamat 1963-ban kezdődött, amikor a román kormány brit közvetítéssel megegyezett Izraellel tízezer zsidó család ütemezett kivándorlásában: a tranzakció rendkívül költséges volt, személyenként 4-6 ezer dollár, és a belső elhárítással foglalkozó Securitate I. Igazgatósága ellenőrzése mellett történt. A hatvanas évek végétől az NSZK kormánya is hasonló módszerekhez folyamodott, és "kivásárlási" programot indított, amit az 1978-as államközi egyezmény csak szentesített. Az eddigi kutatások szerint az 1968 és 1989 között kivándorolt kb. negyvenezer zsidóért 112 millió dollárt fizetett Romániának az izraeli kormány, míg a nyugatnémet hatóságok közel kétszázezer németet "vásároltak meg". Marius Oprea történész szerint az "idegenek" kivándorlásának köszönhetően a DIE (a BM III/I. Csoportfőnökségének megfelelője) kb. négyszázmillió dolláros tiszta profitot könyvelhetett el.

(Élet és Irodalom)

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását