2024. április 25. - Márk

Legjobban az energiaár ugrott meg

A fogyasztói árak az idén májusban 1,1 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. Az elemzők 6,6 százalékos inflációt vártak máj
2008. június 11. szerda 10:45 - Hírextra
Az év első öt hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 6,9 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

Májusban az "alapdrágulás", a maginfláció 5,9 százalék volt éves és 0,5 százalék havi összehasonlításban.

A fogyasztói árak az idén áprilisban 0,3 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 6,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

Tavaly májusban a fogyasztói árak 0,8 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 8,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

A legnagyobb mértékben, 2,2 százalékkal a háztartási energia árai emelkedtek, ezen belül a vezetékes gázért átlagosan 7 százalékkal kellett többet fizetni májusban áprilishoz képest. Az átlaggal megegyező mértékben, 1,1 százalékkal drágultak az egyéb cikkek árai, ezen belül a járműüzemanyagok ára 3,2 százalékkal nőtt. A ruházkodási cikkek és a szolgáltatások esetében átlag alatti, 0,6-0,6 százalékos áremelkedés volt. A szeszes italok, dohányáruk árai szintén az átlag alatt, 0,3 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Tizenkét hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 13,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen 69,2 százalékkal drágult az étolaj, 45,8 százalékkal a liszt, 23,9 százalékkal a száraztészta, 22,8 százalékkal a tej, 22,1 százalékkal a sajt, 19,8 százalékkal a tojás, 18,8 százalékkal a kenyér, valamint 18,6 százalékkal a baromfihús.

A háztartási energia átlagot meghaladó 11,3 százalékos áremelkedésén belül, a vezetékes gáz ára 17,5 százalékkal nőtt. Átlag alatt, 6,4 százalékkal drágultak az egyéb cikkek árai, ezen belül a járműüzemanyagok ára 16,1 százalékkal, a gyógyszer, gyógyáru 1,8 százalékkal nőtt.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását