2024. május 3. - Tímea, Irma

Jobban figyelünk az iskolai erőszakra?

Nem követnek el több erőszakos cselekményt az iskolákban, mint korábban, csupán nagyobb figyelmet kapott az iskolai erőszak az utóbbi időben - erről Gyurkó Szilvia kriminológus beszélt szerdán az MTI megkeresésére.
2008. június 11. szerda 15:59 - Hírextra

A kvalitatív kutatásokból kiderül, hogy nincs több ilyen cselekmény, csak jobban odafigyelünk rá - mondta az Országos Kriminológia Intézet munkatársa.

Közölte, egy iskolában végzett, de még be nem fejezett kutatás rámutat arra, hogy az iskolai közösség minden résztvevője agresszív a másikkal szemben; az iskolákban elfogadott napi gyakorlatnak tekinthető a gyerekek egymással, illetve tanárral, a tanárok gyerekkel, valamint a szülők tanárokkal és gyerekekkel szembeni verbális, esetleg tettleges erőszakossága.

Gyurkó Szilvia megjegyezte, azzal, hogy a média sokkal többet foglalkozik ezekkel az esetekkel, a gyerekek - nagy médiafogyasztók révén - nagyon jó ötleteket szerezhetnek későbbi, esetleges erőszakos cselekedeteikhez.

A kriminológus ugyanakkor pozitívumként emelte ki, hogy a probléma előtérbe került és szakmai programokat szerveznek annak megoldása érdekében. "Az egy nagyon jó üzenet, ha egyáltalán azzal merünk szembesülni, hogy az iskola nem egy olyan békés hely, ahol a szünetben az alsósok körjátékoznak, míg a felsősök egymással beszélgetnek" - közölte, majd hozzátette: "iskoláink számos oknál fogva erőszakforrások".

Gyurkó Szilvia hangsúlyozta: az iskolai erőszakkal kapcsolatban "nem fair" minden felelősséget a gyerekekre hárítani, nem ők jelentik az egyetlen tényezőt. A gyerekek az iskolától is válnak erőszakossá, fontos tényezőt jelent a tanári közösség és a szülői háttér - mondta.

Az iskolai erőszakról - mint megjegyezte - nem vezetnek statisztikát sem az iskolákban, sem az egyéb gyermekekkel foglalkozó intézményekben, sem a rendőrségen.

Az elmúlt hónapokban több, iskolai erőszakról szóló hír látott napvilágot. Január 10-én Budapesten, egy VIII. kerületi középiskolában két diák osztálytermi összeszólalkozása végződött tragédiával, miután az utcán egyikük olyan súlyosan bántalmazta a másikat, hogy az sérüléseibe belehalt. Március 14-én iskolaigazgatót vert meg a Nógrád megyei Őrhalomban egy házaspár, ők azon háborodtak fel, hogy fegyelmezetlenül viselkedő lányukat a pedagógus elültette a helyéről.

Március 21-én egy VIII. kerületi középiskola 16 éves diákja fizikaóra alatt odament tanárához, belerúgott, lökdöste és egy fém csapteleppel fenyegette.

A legutóbb egy 15 éves, hetedik osztályos fiú ellen indított eljárást a rendőrség, mert a tanuló az egyik nyírbátori iskolában késsel megvágta osztálytársát, aki könnyű sérülést szenvedett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását